Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya glasattacker mot hundar: ”Inte helt frisk”

Återkommande attentat mot Malmös hundar.
Bullar med glasbitar har hittats på flera platser i Malmö.
Nils Norling, Malmöpolisens presstalesman, vädjar om hjälp.
Foto: Fritz Schibli

Någon försöker skada Malmös hundar. Ännu en gång har flera bullar preppade med krossat glas placerats ut på olika platser i Malmö. 

Nu vädjar polisen om hjälp att närma sig en gärningsman. 

– Det är uppenbarligen en inte helt frisk människa som på det här sättet vill skada hundar. Risken för allvarliga skador är stor, säger Nils Norling vid Malmöpolisen. 

Under tisdagen kom det in tre nya anmälningar om bullar fyllda med glassplitter i Malmö. På morgonen hittades bullar på Torekovsgatan och Kamrergatan, på kvällen på Spånehusvägen. 

Det har nu totalt gjorts 14 anmälningar om liknande händelser i Malmö de senaste månaderna.

– Det följer det mönster som vi sett tidigare med, att det är ett större antal bullar eller andra farliga objekt som placeras ut längs en väg eller på platser där många rör sig med sina hundar, säger Nils Norling, presstalesperson för polisen i Malmö. 

Hundägare berättar om otäcka fynden

RÖRSJÖPARKEN. För ett par veckor sedan gick Sebastian Lamberth till hundrastplatsen i Rörsjöparken i Malmö med sin labbevalp Balder.

Han hann inte se bullen som Balder plötsligt hade i munnen.

– Jag fick in fingrarna i hans mun och tog ut den. Då såg jag att det var en bulle. Jag såg ett litet hål och bröt upp den. Då låg det glasbitar inuti, berättade Sebastian Lamberth för Kvällsposten strax efter händelsen. 


SEVEDSPLAN. Några dagar senare rastade Sandra Lindström sin chihuahua Kelly, 7, och springerspanieln Tiara, 8, på Sevedsplan. Tiara fick plötsligt upp spår efter något. 

– Hon skulle precis hugga tag i något som låg på marken när jag reagerade och sa till henne att backa. Hon hade hittat en stekt kycklingklubba som jag tog upp från marken, säger Sandra. 

När hon tittade närmare på klubban såg hon att det stack ut en spik flera centimeter från den. 

– Sedan hittade jag två kycklingklubbor till, och i den ena såg jag en spik som satt lite längre intryckt.

Det är fullt fokus hos Malmöpolisen på att hitta personen eller personerna som försöker skada hundar i Malmö. 

– Så vitt jag vet har, tack och lov, ingen hund skadats än så länge. Men det är uppenbarligen en inte helt frisk människa som på det här sättet vill skada hundar. Risken för allvarliga skador är stor, säger Nils Norling. 

Labradorvalpen Balder hade bullen fylld med glas i munnen – men husse fick ut den.
Foto: Privat
Sandra Lindström lyckades hindra Tiara och Kelly från att äta de spikpreparerade kycklingklubborna på Sevedsplan i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Tar hjälp av expertis

Nu behöver polisen allmänhetens hjälp. 

– Vi har tyvärr inte kommit någon nära än i det här fallet, all information vi kan få in är väldigt värdefull. Vi behöver få reda på alla enskilda tillfällen då det här inträffat och även om någon gör några observationer som kan kopplas till händelserna.

Många kopplar ihop de här händelserna med att någon vandaliserar träd i Malmö, 200 stycken så här långt. Polisen gör ännu inte någon omedelbar koppling mellan händelserna.  

– Men jag förstår helt och fullt att man gör det för det här är fullkomligt poänglösa grejer att göra. Man kan inte hitta någon rimlig logik i det här. 

Polisen har tagit kontakt med gärningsmannaprofilgruppen på Nationella operativa avdelningen, Noa, gällande båda de här olika fallen.

– Vi hoppas att någon med fräscha ögon och med väldigt stor expertis ska titta på de här olika ärendena och förhoppningsvis kunna hjälpa oss komma närmare misstänkta gärningsmän. 

NÅGRA AV PLATSERNA DÄR BULLARNA HITTATS:

Polisen vill ha in observationer från allmänheten.

TV: Polisen vädjar om hjälp

Flera fynd av bullar med glaskross.