Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya åtgärderna för att rädda Malmös krogar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Foto: Kzenon / Colourbox

Spridningen av coronaviruset har satt restaurangbranschen i kris. Nu försöker Malmö stad stötta med olika åtgärder. 

Det ska bland annat bli lättare för krogarna att servera takeaway utomhus. 

– Läget är alarmerande. Vi hoppas att detta är ett strå till stacken, men det krävs större åtgärder, säger Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande.

Folkhälsomyndighetens beslut att i princip förbjuda allt som kan skapa trängsel på svenska matställen ställer till stora problem för en redan hårt drabbad bransch.

Flera restauranger blöder och har fått både varsla och permittera personal. 

– Det är bara jag och kocken kvar här nu i kväll. Jag har 14 anställda som är nere på att jobba 40 procent, säger Johan Horndahl, som är krögare på Bullen i Malmö.

Han har precis som flera andra i branschen tappat 70 procent av omsättningen i samband med coronakrisen. 

Nu hoppas Malmö stad kunna hjälpa en del av restaurangerna med ett par åtgärder. Under tisdagskvällen höll tekniska nämnden möte.

– Då tillsatte vi en snabbutredning som gärna ska vara färdig senast nästa vecka, om hur vi kan förenkla tillstånd för streetfood eller foodtrucks eller olika sorters försäljningar av mat ute i bostadsområden, säger Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande.

Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande, säger att läget är alarmerande.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

”Läget är alarmerande”

Förhoppningen är att om inte kunder tar sig till restaurangerna kan man i stället få ut restaurangerna dit där människor bor i stället. 

– Det kommer inte vara en lösning för alla, men för några kanske det kan underlätta om man kan sätta ut en försäljning på helt nya ställen. Nu när vädret blir lite finare är det väldigt många människor som är ute och promenerar och rör på sig.

Fler förenklingar togs upp på mötet. 

– Vi vill också att det ska bli enklare för restaurangerna att ordna för takeaway utomhus. Kanske sätta upp en värmelåda eller vad som nu behövs så att det går att servera de kunder som inte vill gå in i restaurangerna. 

Under tisdagen deltog Andreas Schönström i ett möte tillsammans med ett 60-tal krögare.

– Läget är alarmerande, de behöver stöd snabbt, säger han.

– Det de behöver nu akut är rena pengar. Här behöver staten och regeringen snabbt komma fram med ett stöd. Vi hoppas att våra förslag är ett strå till stacken, men det behövs mycket större åtgärder. 

TV: Över 100 000 personer har blivit friskförklarade från corona

Över 415 000 smittade • Siffror från Worldometers.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!