Hotfull virusvariant har hittats i Danmark

Coronalget runt om i världen ser väldigt olika ut. Vissa länder har börjat öppna upp efter lyckade vaccinerngskampanjer, medan andra upplever sin värsta smittovåg hittills.

Två fall av en ny variant av coronaviruset har hittats i Danmark, skriver landets hälsominister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Intensiv smittspårning ska sättas in för att om möjligt hejda vidare spridning.

Den nya virusvarianten ska vara en mutation av det som kallas ”den brittiska”, och som nästan helt har tagit över smittspridningen i Sverige.

Hälsominister Magnus Heunicke (S) varnar för den nya virusvarianten som har konstaterats i Danmark.
Foto: IDA MARIE ODGAARD / REUTERS
Minskad känslighet för antikroppar betyder inte nödvändigtvis att ett vaccin inte fungerar.
Foto: TOMMY HOLL/TT

Den svarar för 80–90 procent av smittfallen i större delen av landet. Den brittiska varianten tycks även ha gjort att fler yngre personer behöver sjukhusvård för virussjukdomen.

Smittade i hemlandet

Nu har alltså en mutation av den brittiska virusvarianten konstaterats hos två personer i Danmark. Ingen av dem ska ha varit utomlands i närtid, utan måste ha smittats hemma.

Det finns en oro för att vaccinerna mot covid-19 ska ha sämre effekt på personer som har smittats med den nya virusvarianten, kallad E484K.

https://twitter.com/Heunicke/status/1378369297194627074?s=20

Virusvarianten ska nämligen inte vara lika känslig för de antikroppar en person får av att antingen ha haft sjukdomen eller ha vaccinerats mot den.

Statens Serum Institut, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, har poängterat att minskad känslighet för antikroppar inte nödvändigtvis betyder att ett vaccin inte fungerar.

Intensiv smittspårning

Samma virusvariant ska tidigare ha hittats i Storbritannien och Holland, skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau. 

Att intensiv smittspårning ska sättas in i jakten på källan till smittan betyder att inte bara att de som haft nära kontakt med de smittade uppmanas till självisolering.

Isolering föreskrivs dessutom i ytterligare ett led – för de personer som i sin tur har haft nära kontakt med dem som haft nära kontakt med de smittade.

I förra veckan svarade den brittiska varianten av coronaviruset för 92 procent av smittofallen i Blekinge, 87 procent i Kalmar län, 88 i Kronoberg, 87 i Halland och 83 procent i Skåne.

TV: Forskare larmar: Nya vacciner behövs inom ett år

Seg vaccinationsprocess kan skapa resistenta mutationer som dagens vacciner inte hjälper mot.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!