Det kalla vädret ligger kvar. Och när temperatur, luftfuktighet och nederbörd samverkar kan det uppstå halka. Foto: Tomas LeprinceDet kalla vädret ligger kvar. Och när temperatur, luftfuktighet och nederbörd samverkar kan det uppstå halka. Foto: Tomas Leprince
Det kalla vädret ligger kvar. Och när temperatur, luftfuktighet och nederbörd samverkar kan det uppstå halka.  Foto: Tomas Leprince
Det kalla vädret ligger kvar. Och när temperatur, luftfuktighet och nederbörd samverkar kan det uppstå halka.Det kalla vädret ligger kvar. Och när temperatur, luftfuktighet och nederbörd samverkar kan det uppstå halka.
Det kalla vädret ligger kvar. Och när temperatur, luftfuktighet och nederbörd samverkar kan det uppstå halka.

Ny varning för halka: "Blir kraftigt snöfall"

Publicerad

SMHI har på trettondagens förmiddag utfärdat klass 1-varningar för besvärligt snöväder i södra Skåne och på Österlen. Problemen kan fortsätta fram till natten mot torsdag.

– Man ska vara extra uppmärksam på att det kan vara mycket halt var som helst, när som helst, säger Bodil Sonesson, presskommunikatör på Trafikverket.

Under morgonen rapporterades flera trafikolyckor i Skåne orsakade av halka.

Klass 1-varningarna gjordes strax före klockan 09 och gäller sydigaste delen av Skåne och Österlen. Den lyder:

"I sydligaste delen tidvis kraftiga snöbyar österifrån som, fram till i natt, lokalt kan ge stora snömängder. Snöfall över 5 mm (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar."

•Prognosen för Skåne, södra Halland och södra Småland säger att snöbyar drar in som tidvis kan vara kraftiga. I natt avtar snöandet och det kan bli 8-15 grader kallt. Kylan och snöandet fortsätter under torsdagen.

•Prognosen för Blekinge, Kalmar och delar av Kronobergs lovar snöbyar över södra Småland och 8-15 minusgrader under natten. Molnigt och fortsatt snöigt under torsdagen.

Risk för halka

Det kalla vädret ligger alltså kvar. Och när temperatur, luftfuktighet och nederbörd samverkar kan det uppstå halka.

Det råder vinterväglag och då ska man vara extra uppmärksam på att det kan vara halt, säger Bodil Sonesson.

Trots det kalla vädret var natten och inledningen på morgonen enligt polisen lugn.

– Det är nog många som är lediga. Och kanske har folk lärt sig med tanke på hur det såg ut i går så att de kör extra försiktigt. Och det är bra, säger Maya Forstenius på polisens ledningscentral.

Vid 10-tiden hade dock flera olyckor rapporterats in. På E65 vid Svedala fick en personbil strax efter klockan 09 sladd i det hala väglaget och körde in i mitträcket.

Yttre ringvägen mellan Västra Klagstorp och trafikplats Petersborg i Malmö var avstängd i en timmes tid från 10.30 till 11.30 efter en singelolycka där en bil kört in i vägräcket.

Rejält blåsigt

På yttre Ringvägen i Malmö är det enligt polisen halt. Under bara några minuter kanade ett par bilar av vägen.

– Det ska vara halt på platsen, säger Maya Forstenius strax efter att olyckorna inträffat.

Redan i går varnade meteorologer för att de närmsta dagarna i Sydsverige kan bli besvärliga med 15 minusgrader och rejält med snöfall på sina håll.

– Det ser ut att bli både rejält blåsigt och kraftigt snöfall med en hel del besvärligheter i hela södra Sverige, sa Johan Groth, meteorolog på Storm, till Kvällsposten i går.

SMHI har även utfärdat klass 1-varningar för kulingvindar till havs i Öresund och på södra och sydvästra Östersjön.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag