Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny variant av omikron – så sprids den i Skåne

Birgitta Holmgren är biträdande smittskyddsläkare i Skåne. Hon bedömer att runt 10 procent av fallen i Skåne är den nya undervarianten.
Foto: Pressbild/Region Skåne
Omikron har snabbt tagit över smittspridningen i Sverige, innan dess dominerade Delta. Av båda varianterna finns undervarianter då viruset muterar hela tiden.
Foto: Shutterstock

Skåne bedömer att den nya undervarianten av omikron utgör runt tio procent av fallen i regionen. 

Men subvarianter är inget ovanligt – av den tidigare dominerade varianten Delta fanns det exempelvis ett 80-tal subvarianter i Skåne. 

– De behöver inte nödvändigtvis skilja sig åt vad gäller biologiska egenskaper, säger biträdande smittskyddsläkaren Birgitta Holmgren. 

De senaste dagarna har en undervariant av omikron, BA.2, väckt uppmärksamhet i Skandinavien. Enligt rapporter från Danmark utgör den nära hälften av alla nya fall där – och har väckt farhågor om att både vara smittsammare än den hittills dominerade varianten och att den kan smitta personer som haft omikron igen. 

Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Skåne, menar att det är för tidigt att uttala sig om skillnader i smittsamhet eller klinisk bild mellan BA.1 – den hittills dominerade varianten – och BA.2. 

Däremot bedömer hon att den nya varianten utgör ungefär tio procent i Skåne. Hittills har Folkhälsomyndigheten bekräftat 481 fall av varianten i hela landet men antalet bedöms alltså vara betydligt fler. 

Att coronaviruset muterar och bildar undervarianter är dock inget ovanligt. För Delta finns uppåt 200 subvarianter identifierade globalt och ett 80-tal i Skåne, enligt smittskyddsläkaren. 

– Virus muterar hela tiden och utvecklas till nya varianter. Det är vanligt, men det är svårt att säga exakt hur vanligt. 

13 med covid på iva i hela Skåne 

Fortfarande är det få som drabbas av allvarlig sjukdom av omikron. Antalet patienter som ligger på IVA på grund av covid-19 ligger stabilt sedan några veckor. Just nu vårdas 13 med covid på intensiven i Skåne och 256 på vårdavdelning. 

– Antalet patienter inlagda med covid på vårdavdelning har skiftat lite upp och ner de senaste veckorna, men inte rusat iväg dramatiskt. Den höga samhällssmittspridningen medför en risk för att denna siffra kan öka ytterligare de kommande veckorna, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Statistiken gör dock ingen skillnad på om patienten vårdas för covid eller vårdas på sjukhus av annan anledning men även är covidsmittad. Enligt en tidigare kartläggning på Skånes Universitetssjukhus vårdades en tredjedel av patienterna av annan orsak och Socialstyrelsen bedömde förra veckan att den gruppen är runt 40 procent och ökar. 

Samtidigt fortsätter smittspridningen att öka i Skåne. Den senaste veckan har 28610 nya fall rapporterats, vilket är fyra tusen fler än veckan innan. Det är dock svårt att dra några exakta jämförelser med tidigare då rekommendationerna för testning ändrades under förra veckan. 


Se mer: Kulturministern i möte med kändisar om coronarestriktioner

Kulturmnistern i möte med kändisar om coronarestriktioner

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!