Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny våldsvåg drabbar blekingska småstaden

Polisen har haft fullt upp i Ronneby senaste tiden.
Foto: / BILDBYRÅN

Flera dagar av oroligheter har präglat torget i Ronneby.

Flera polisanmälningar om bland annat rån och misshandel och vandalisering har kommit in till polisen – under lördagen ska ett 30-tal personer ha vandaliserat en restaurang.

Det är dock oklart om händelserna har något samband med varandra.

– Vi har dragit i gång utredningsarbetet i dag och det kommer att hållas ett antal förhör i de här ärendena. Förhoppningsvis klarnar det efter ett tag, säger Helena Renberg, förundersökningslekare i lokalområde Karlskrona.

Det var under fredagen som oroligheterna i Ronneby tog fart. Kvällsposten rapporterade om en polisinsats på en skola i Kallinge, där misstankarna är att det har varit någon form av uppgörelse.

Polisen kallades till skolan efter att ha fått nytt nys om hot som spridits via sociala medier. På skolan togs en ung elev med av polis som även gjorde en anmälan om brott mot knivlagen.

Vad för uppgörelse det handlar om är okänt. Men vid 18-tiden, samma kväll, slogs två gäng på Karlskronagatan i Ronneby. En man, född 1994, fick föras till sjukhus i ambulans efter bråket.

Men när polisen kom till platsen var det tomt på folk.

– Det är rubricerat som grov misshandel. Han ska ha blivit slagen och sparkad i huvudet, säger Peter Andersson, inre befäl, till tidningen BLT.

Elev togs med av polis

Tidningen rapporterar vidare om oroligheter i Ronneby under helgen. På lördagen anmälde en man i 20-årsåldern att han och en kamrat hade blivit slagna på Kockumsvägen i Kallinge.

Misshandeln ska enligt mannen ha skett på fredagen, men även på lördagen.

Klockan 16.45 på lördagen anmäldes också ett rån på Munktrappan i staden – flera personer ska enligt anmälan ha slagit på en liggande person. Personen konstateras också ha blivit rånad.

Två timmar senare gick ett nytt polislarm ut, den gången från torget i Ronneby. Det handlade om ett bråk mellan flera personer – och det var inte stopp där.

30-tal personer vandaliserade restaurang

Under söndagen larmades polisen till torget i Ronneby igen, med anledning av att det ska ha samlats två olika grupperingar i området.

Bråket ska ha skett i anslutning till en restaurang som enligt BLT blev helt sönderslagen. Ett 30-tal personer ska ha varit inblandade.

– Det är ett 30-tal personer som ska ha slagit sönder hela restaurangen. Man har jagat varandra och flera personer har sedan tagit sin tillflykt till en restaurang, sade Kurt-Erik Gunnarsson till BLT under kvällen.

Rikspolischefen: Ronneby har varit en idyll

Bakgrunden till bråket är okänt. Men ingen ska ha skadats allvarligt.

– Det här rånet vid Munktrappan hände i går kväll och en stund senare var det stökigt på torget. De har nog en viss bäring för varandra, men varför och vilka som är inblandade har vi inte riktigt koll på än, säger Helena Renberg, förundersökningsledare hos Karlskronapolisen.

Hon säger dock vidare att händelserna tycks ha koppling till varandra – det är inte slumpmässigt utvalda personer som har misshandlats eller rånats.

– Som allmänhet ska man inte vara rädd tycker jag, det känns som att de känner varandra i de här fallen och att de har koppling till varandra på ett eller annat sätt. Men vi har ingen misstänkt i nuläget och kan därför inte säga mer om vilka de är.

Det är dock inte första gången som det varit oroligt i Ronneby.

I mars besöktes staden av rikspolischef Dan Eliasson efter att Kvällsposten skrivit om "Ronnebygänget" som satte skräck i samhället förra året. 

– Vi har pratat om det. Jag har fått en redogörelse om hur kommunen och polisen ser på situationen. Det har varit en bekymmersam situation. Nu är det något bättre – men det gäller att se till att den positiva utvecklingen fortsätter, sa Dan Eliasson till Kvällsposten den gången. 

På frågan varför Ronneby drabbats av tung kriminalitet, svarade han:

– Jag tror att det är så att Ronneby varit ett idylliskt litet samhälle. Polis, kommun och näringsliv har överraskats av hur kriminaliteten kunnat öka. Man har kommit på efterkälken, säger Dan Eliasson.

Brand på måndagen

På måndagen var det på nytt en stor polisinsats i staden efter att tre personer setts tända eld på en bostad. 

– Vittnen har sett män springa från platsen. Vad de har för koppling är okänt. Vi har skickat hundpatrull och patrull för att söka, säger Stephan Söderholm, pressinformatör vid polisen i region Syd.

Räddningstjänsten har sökt igenom den branddrabbade lägenheten men har inte hittat några skadade personer.

Helena Renberg säger att polisen nu har ett svårt arbete framför sig. Under måndagen kommer flera förhör att hållas, men det är inte alltid de inblandade vill samarbeta med polisen.

– Vi ska börja med att höra målsägarna, men det är inte alltid de vi hör vill berätta allt de vet. Antingen är det för att de inte vill berätta ifall det är något som de själva gjort, eller så är de rädda. Det är svårt att utreda vilket men vi försöker utreda så långt vi kan, säger Renberg.

Angående branden på måndagsförmiddagen är det för tidigt för att säga något om bakgrund.

– Jag kände inte till den förrän en annan journalist nämnde det tidigare. Jag har bara tittat i händelserapporten snabbt. Men det lär komma fram under utredningen.


LÄS MER: Bröderna som sätter skräck i Ronneby

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!