Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyckeln till minskad samhällsspridning

Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN

Belastningen på sjukvården fortsätter öka och Region Skåne ser ingen avmattning i samhällsspridningen. 

För att den dystra trenden ska brytas måste spridningen minska i de yngre åldrarna. 

– Vi har jättebekymmer att få ut det budskapet, säger Mats E Persson, chef för Region Skånes krisledningsstab. 

Belastningen på sjukvården i Skåne är på väg mot siffror som är tre gånger högre än i våras. Under den första vågen i våras vårdades som mest 91 på sjukhus, i dag vårdas totalt 237, varav 29 på intensiven. Det är också en ökning med 17 patienter från söndagen. 

Samtidigt rapporterar Region Skåne 235 nya bekräftade fall och två nya dödsfall. 235 nya covidfall är en förhållandevis låg dygnssiffra men det handar om eftersläpning i testningen från helgen. 

– Tyvärr ser vi ännu ingen avmattning av covid-19 spridningen ute i samhället och smittan finns överallt i Skåne, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

Väntetiderna har minskat

– Positivt är dock att tillgången till självprovtagning via 1177.se åter är bättre och att väntetiderna på ett test sjunkit. Vår målsättning är att man inte ska behöva vänta längre ett dygn för att kunna testa sig och vi jobbar hårt med att uppnå detta. 

I Region Skånes interna arbetsmaterial med tänkbara scenarier för belastningen på sjukvården – som Kvällsposten har tagit del av – går det att läsa: 

”Viktigt att speciellt följa andel positiva bland yngre då signaler om nedgång här bör vara första tecknet på minskad smitta.”

Flest fall hos 20–50-åringar

Mats E Persson, chef för Region Skånes krisledningsstab, utvecklar: 

– Den stora gruppen som står för flest fall är i spannet 20-50 år. Om man kan se att kurvan där börja vika över tid, då kan vi se en mer utplaning i samhället också. Det är en signal på hur samhällsspridningen ser ut. 

I praktiken betyder det också att många unga som kanske inte blir svårt sjuka ändå har en betydande roll i samhällsspridningen. 

Viktigt undvika nya kontakter

– Vi har ett jättebekymmer att få ut det budskapet, konstaterar Mats E Persson. 

– Det är lika viktigt att unga håller avstånd och undviker nya kontakter. 

Under vecka 46 bekräftades 2521 nya fall i åldersgruppen 20-49 och förra veckan, vecka 47, 2053 fall, dock har alla nya fall förra veckan inte ålderbestämts ännu. 

Se mer: Systembolaget inför julträngseln: ”Slussar in kunder vid behov”

Systembolaget inför julträngseln: ”Slussar in kunder vid behov”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!