Ny smittovåg drar in – varningen inför jul

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Alla corona-restriktioner är bortplockade från det danska samhället.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Just nu sköljer en ny coronavåg in över Danmark. Antalet nya smittade är högre än på många månader. 

Nu varnar experter för en rejäl ökning lagom till jul.  

– Det växer nu i ett högt tempo som bara kommer att fortsätta öka de kommande månaderna. Vid jul kommer siffrorna vara fyra gånger så stora som nu, säger Viggo Andreasen, epidemiolog vid Roskilde universitet. 

Pandemin är över i Danmark. Så har det i alla fall sagts under de senaste månaderna. Alla restriktioner är borta och om ett par dagar är det fritt fram för svenskar att resa in i landet vare sig man är vaccinerad eller inte. 

Men nu varnar experter som TV2 talat med för att smittotalen går upp och att en ny coronavåg sköljer in över landet. Under den senaste månaden har det registrerats fler och fler nya smittade för varje dag som gått. Den 18 september var det 206 nya smittade. Den 14 oktober var siffran 769. 

Även andelen smittade av de som testar sig ökar. Under måndagen visade 1,86 procent av testen ett positivt resultat, det är högsta siffran sedan mitten av augusti. 

Nu menar flera experter att det är viktigt att hålla koll på smittspridningen bland danska barn under 12 år som inte vaccineras. I åldersgruppen 0-9 måste en av 100 smittade läggas in på sjukhus. 

Flera experter tror att smittotakten kommer att fyrdubblas fram till jul.
Foto: HENNING BAGGER/AP/TT

”Kommer se en ökning”

– Om det här utvecklar sig och primärt gör det i åldersgruppen under 12 år kommer vi se en ökning av antalet inlagda på sjukhus och samma sak med antalet sjuka barn som måste tas hand om hemma av sina föräldrar, säger Jørgen Eskild Petersen, som är professor i infektionssjukdomar vid Århus universitet, till TV2.

Han tycker det är fel att tala om corona som en oskyldig infektion bland barn och varnar för att det kan bli många som smittas. Han ser gärna till att det införs åtgärder om spridningen fortsätter öka. 

– Man kan behöva inför krav på munskydd i vissa skolor eller till och med stänga vissa skolor med kraftig spridning. 

Men det finns flera experter som inte är speciellt oroliga. Nils Strandberg, som tidigare var chef för Statens Serum Institut, tror att inläggningarna på sjukhus kommer att öka men inte så mycket att det blir svårt att hantera. Han vill inte se några nya restriktioner. 

– Det är historia. Jag tror vi kan hantera det här med de verktyg vi har i dag säger han.  

TV: Fler nyheter om corona

Modernas vaccin stoppas för alla som är födda 1991 och senare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!