Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny smittotopp i Skåne – 509 nya coronafall

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Region Skåne rapporterar en ny dramatisk smitttopp. 

Torsdagens siffror visar 509 nya fall – och nu totalt 65 coronasmittade som vårdas på sjukhus. 

– Det är ett oroande och ett allvarligt läge.  Alla måste skärpa sig och ta ansvar även om det innebär vissa uppoffringar att följa de skärpta allmänna råden, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande. 

Under tisdagen beslutade Folkhälsomyndigheten om nya skarpa restriktioner för Skåne på grund av den dramatiska ökningen av antalet fall och påverkan på vården. 

Men ännu är det för tidigt för att märkas i statistiken. 

På torsdagen rapporterar Region Skåne tvärtom ytterligare en extrem ökning med över 500 nya fall på ett dygn, närmare bestämt 509 stycken. Det är den högsta siffran hittills.

Även antalet som vårdas på sjukhus har ökat. På torsdagen ligger 59 personer på vårdavdelning och sex stycken vårdas på intensiven. 

Däremot har inget nytt dödsfall registrerats under senaste dygnet. 

Region Skåne har fått rapporter om att det är högt tryck på skånska köpcentrum. 

– Jag vädjar till alla skåningar och alla besökare från andra län och andra länder. Det är inte läge de närmaste veckorna för att nöjesshoppa, säger Eva Melander, smittskyddsläkare. 

I Blekinge har 28 nya fall konstaterats senaste dygnet. Tre personer ligger inlagda på sjukhus, varav en vårdas på intensivvårdsavdelning. 

Restriktionerna som gäller

• Alla bör undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel om det inte är helt nödvändigt. 

• Alla bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där det är risk för trängsel som till exempel butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Alla avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga.

• Alla bör undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka.

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.

• Arbetsgivare bör ge förutsättningar och uppmana personal att arbeta hemifrån när det är möjligt. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör undvikas.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!