Skiljer sig. Efter 18 år som gifta väljer nu prinsessan Alexandra och greve Jefferson att skilja sig. Bilden togs vid bröllopet mellan kronprins Frederik och nuvarande kronprinsessan Mary. Foto: JOACHIM WALLSkiljer sig. Efter 18 år som gifta väljer nu prinsessan Alexandra och greve Jefferson att skilja sig. Bilden togs vid bröllopet mellan kronprins Frederik och nuvarande kronprinsessan Mary. Foto: JOACHIM WALL
Skiljer sig. Efter 18 år som gifta väljer nu prinsessan Alexandra och greve Jefferson att skilja sig. Bilden togs vid bröllopet mellan kronprins Frederik och nuvarande kronprinsessan Mary. Foto: JOACHIM WALL
På julfest med drottning Margrehte och prins Henrik år 2014. Foto: STEEN BROGAARDPå julfest med drottning Margrehte och prins Henrik år 2014. Foto: STEEN BROGAARD
På julfest med drottning Margrehte och prins Henrik år 2014.  Foto: STEEN BROGAARD

Ny skilsmässa i det danska kungahuset

Publicerad

Ytterligare en skilsmässa i det danska hovet är ett faktum.

Nu meddelar drottning Margrethes systerdotter, prinsessan Alexandra och hennes make, greve Jefferson, att de skiljer sig efter 18 års äktenskap.

– Det är ett otroligt svårt beslut, säger prinsessan i ett pressmeddelande.

Nyheten om den kungliga skilsmässan skakar hovet. Den kom under torsdagseftermiddagen i ett pressmeddelande från drottning Margrethes syster, prinsessan Benedikte.

Där meddelade hon helt kort att hennes dotter prinsessan Alexandra, 46, och maken greve Jefferson, 49, ska skiljas.

Paret lärde känna varandra när de var skolkamrater på en privatskola i Nordtyskland. Efter en tid tillsammans gifte de sig 1998 på idylliska Gråsten slott på Sönderjylland, skriver Ekstrabladet.

Efter ceremonin färdades prinsessan och greven längs huvudgatan i Gråsten i en öppen Buick, tusentals glada åskådare stod då tätt packade längs huskropparna för att få en skymt av och fira det nygifta paret.

Men efter 18 år som gifta är det nu slut och paret väljer att gå skilda vägar.

"Vuxit ifrån varandra"

I pressmeddelandet berättas ingenting om den närmare orsaken till skilsmässan.

– Vi har känt varandra i 30 år men har nu kommit till en punkt där vi måste erkänna att vi har vuxit ifrån varanda. Äktenskapet avslutas så här men i föräldraskapet är vi fortfarande tillsammans, skriver hon i pressmeddelandet.

Tillsammans har paret barnen Richard (född 1999) och dottern Ingrid (född 2003).

Prinsessan skriver vidare att skilsmässan är mycket tung och att familjen, som redan befinner sig i en sårbar situation efter att prinsessans pappa, prins Richard, avled i början av mars i år. 

– Vi ber därför om lugn och ro och respekt för den process vi ska ta oss igenom nu, säger prinsessan Alexandra vidare.

Andra skilsmässan

Den första tiden som gifta tillbringade prinsessan och greven både i London och i Paris men de senaste tre åren har de bott i Tyskland.

Det finns i nuläget inga uppgifter om var prinsessan och greven har tänkt att bosätta sig var för sig, men barnen Richard och Ingrid ska tills vidare gå kvar i sin skola i tyska Schleswig-Holstein, skriver Ekstrabladet.

Nyheten fick ett mycket stort genomslag i dansk press eftersom det är den andra som drabbar det danska hovet. Den första skilsmässan var mellan prins Joachim och dåvarande prinsessan Alexandra 2005.

 

Läs fler nyheter och reportage i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag