Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny skånsk ambulans ska ge bättre psykiatrisk akutvård

Psykiatriambulansen ser ut som en vanlig ambulans men är bland annat utrustad med sittplatser för en bättre samtalsmiljö.Foto: Casper Johansson
En psykiatrisjuksköterska och en ambulanssjuksköterska följer med i psykiatriambulansen.Foto: Casper Johansson

Region Skånes nya psykiatriambulans har nu tagits i bruk.

Den är till för att patienter som drabbas av en akut psykisk ohälsa ska kunna få hjälp på plats.

– Vi hoppas kunna ge säkrare bedömningar tack vare detta. Och vi hoppas att mötet med vården upplevs som mindre stigmatiserande än mötet med andra blåljusmyndigheter, säger Sandra Önnheim, projektledare för den nya enheten PAP (Prehospital Akut Psykiatri), till Sydsvenskan

Kommunerna Malmö, Svedala, Skurup, Vellinge och Trelleborg omfattas i nuläget av den nya tjänsten, men på sikt kan den utvidgas till hela regionen.

– Vi utredde hur många många ambulansuppdrag som är kopplade till akut psykiatri och hot om suicid. Då såg vi att de sydvästra kommunerna sticker ut. Det är storstadsområdet Malmö som har absolut flest sådana uppdrag i Skåne. När de här patienterna eller deras anhöriga ringer 112 kommer det i stället för en vanlig ambulans en psykiatrisjuksköterska och en ambulanssjuksköterska. Det är erfarna sjuksköterskor vi talar om. De har en fantastisk kompetens när det gäller dessa psykiatriska tillstånd. Och de har tillgång till en rad läkemedel, och möjlighet att kontakta jourläkare om det skulle behövas, säger Sandra Önnheim till tidningen.

Projektet är en försöksverksamhet som kommer att pågå i tre år

En psykiatrisjuksköterska och en ambulanssjuksköterska följer med i psykiatriambulansen, som är i drift från klockan 15 till ett på natten, för att kunna ge psykiatrisk akutvård redan i hemmet.

– Det kan vara kraftiga ångestsymtom, akuta psykoser, hot eller önskan om självmord. Då har vi möjlighet att åka till patienten, och en psykiatrisjuksköterska kan göra en bedömning på plats, säger Sandra Önnheim till tidningen.

Projektet är en försöksverksamhet som kommer att pågå i tre år.