Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapport: Näthat ökar vid stora nyhetshändelser

Trygghetssamordnare Malin Martelius och Imam Salahuddin Barakat.
Foto: Arkiv
97 procent av alla Malmöbor som utsätts för näthat blir utsatta på grund av sin etnicitet – och den stora gruppen kommer från Mellanöstern och Nordafrika. Det visar en ny rapport som bland annat Malmö stad beställt.
Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN

97 procent av alla Malmöbor som utsätts för näthat blir utsatta på grund av sin etnicitet – och den stora gruppen kommer från Mellanöstern och Nordafrika. 

Det visar en ny rapport som bland annat Malmö stad beställt. 

– Det som utspelar sig online är precis lika allvarigt som det människor utsätts på gator och torg, säger Malin Martelius, samordnare för trygghet och säkerhet på Malmö Stad. 

I ett nordiskt samarbete har Malmö stad undersökt det näthat som Malmös minoriteter utsätts för.

Malin Martelius jobbar på stadskontoret och samordnar trygghet- och säkerhetsfrågor. Hon menar att näthat bör betraktas som allvarligt därför att så många människor är aktiva online. 

– Vi måste börja se det som en integrerad del av verkligheten, säger Malin Martelius.

– Istället för att fråga varför en gång om samhällets utvecklingar så tror jag att man måste fråga fem gånger. I ett demokratiskt samhälle så har vi alla en skyldighet att tänka i flera led och utifrån flera perspektiv ,säger Malin Martelius
Foto: Privat
Bland de kommentarer som granskats var 3.9 procent hatkommentarer på Flashback och 0.1 procent på Facebook. Totalt rörde det sig om

Med hjälp av AI, artificiell intelligens, har kommunen nu kartlagt hur och vilka Malmöbor som utsätts för näthat. Enligt rapporten är majoriteten av hatkommentarerna på Flashback och Facebook baserade på etnicitet, 97 respektive 72 procent.

Rapporten Digital Safe Cities

Malmö stad, Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE) och organisationen Nordic safe cities (NSC) är partner i pilotsatsningen Safe Digital City. 


Tillsammans har de beställt rapporten om näthat i Malmö. 


Konsultbyråerna Common Consultancy och Analyse och tal har med hjälp av Artificiell Intelligens scannat efter hatkommentarer på Facebook och Flashback under 2019 och 2020. 


Undersökningen är bara baserad på kommentarer som berör Malmö och människor som bor i Malmö. 


Enligt rapporten befinner sig 74 procent av Sveriges befolkning på Facebook och 32 procent på Flashback och därför valdes dessa två plattformar.

Denna grupp är mest utsatt

Den minoritet som är mest utsatt kommer från Mellanöstern och Nordafrika eller har muslimsk trosuppfattning, enligt rapporten. Runt 70 procent av hatkommentarerna på båda plattformarna riktas mot denna grupp. Och hatet ser ut att stiga när det inträffar nyhetshändelser om kriminalitet, men även när minoriteten protesterar mot vad de anser vara orättvisor. 

Av de hat kommentarer baserade på som kunnat identifieras var 69 procent riktade mot personer från Mellanöster och Nordafrika och muslimer på Flashback respektive 75 procent på Facebook.
Foto: Malmö Stads rapport
Hatkommentarerna ökar i samband med nyhetshändelser som specifikt rör kriminalitet, våld och när minoriteten protesterar mot orättvisor.
Foto: Malmö Stads rapport
Foto: Malmö Stads rapport

Till exempel steg näthatet med 65 procent i samband med det uppmärksammade mordet på Karolin Hakim. Även under koranbränningarna och efterföljande upplopp exploderade näthatet. 

– Hatet mot just den minoriteten som protesterar mot orättvisa växer i samband med protesten. Man har också en tendens att beskylla en hel grupp för det negativa som händer i staden, säger Malin Martelius.

Imamen: ”Inte förvånad”

Imamen Salahuddin Barakat är medgrundare till organisationen Amanah som jobbar med frågor som berör rasism. För honom och andra inom gruppen kom inte rapporten som en överraskning, berättar han. 

– Vi var inte överraskade, detta var en bekräftelse av vad vi i lever och ser dagligen. Jag tror att det hade varit fler på Facebook, men på Facebook är man bättre på att ta bort hatkommentarer, säger Salahuddin Barakat.

Imam Salahudin Barakat
Foto: FRITZ SCHIBLI

Salahuddin Barakat menar att politiker och medierna har ett ansvar för att motverka hatkommentarer mot minoriteten.

– Politiker och likaså medierna har ansvar att den politik och retorik de för inte polariserar ännu mer. Likaså måste politiken se till att resurser för arbetet mot de olika formerna av rasism, hat och diskriminering fördelas rättvist och reflekterar förhållandet i verkligheten, säger han.
TV: Fler nyheter från Sydsverige

Boende betalar lyxhyror – för trasiga lägenheter.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!