I ett nordiskt samarbete har Malmö stad undersökt det näthat som Malmös minoriteter utsätts för.
Malin Martelius jobbar på stadskontoret och samordnar trygghet- och säkerhetsfrågor. Hon menar att näthat bör betraktas som allvarligt därför att så många människor är aktiva online.
– Vi måste börja se det som en integrerad del av verkligheten, säger Malin Martelius.
Med hjälp av AI, artificiell intelligens, har kommunen nu kartlagt hur och vilka Malmöbor som utsätts för näthat. Enligt rapporten är majoriteten av hatkommentarerna på Flashback och Facebook baserade på etnicitet, 97 respektive 72 procent.
Rapporten Digital Safe Cities
Malmö stad, Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE) och organisationen Nordic safe cities (NSC) är partner i pilotsatsningen Safe Digital City.
Tillsammans har de beställt rapporten om näthat i Malmö.
Konsultbyråerna Common Consultancy och Analyse och tal har med hjälp av Artificiell Intelligens scannat efter hatkommentarer på Facebook och Flashback under 2019 och 2020.
Undersökningen är bara baserad på kommentarer som berör Malmö och människor som bor i Malmö.
Enligt rapporten befinner sig 74 procent av Sveriges befolkning på Facebook och 32 procent på Flashback och därför valdes dessa två plattformar.
Denna grupp är mest utsatt
Den minoritet som är mest utsatt kommer från Mellanöstern och Nordafrika eller har muslimsk trosuppfattning, enligt rapporten. Runt 70 procent av hatkommentarerna på båda plattformarna riktas mot denna grupp. Och hatet ser ut att stiga när det inträffar nyhetshändelser om kriminalitet, men även när minoriteten protesterar mot vad de anser vara orättvisor.
Till exempel steg näthatet med 65 procent i samband med det uppmärksammade mordet på Karolin Hakim. Även under koranbränningarna och efterföljande upplopp exploderade näthatet.
– Hatet mot just den minoriteten som protesterar mot orättvisa växer i samband med protesten. Man har också en tendens att beskylla en hel grupp för det negativa som händer i staden, säger Malin Martelius.
Imamen: ”Inte förvånad”
Imamen Salahuddin Barakat är medgrundare till organisationen Amanah som jobbar med frågor som berör rasism. För honom och andra inom gruppen kom inte rapporten som en överraskning, berättar han.
– Vi var inte överraskade, detta var en bekräftelse av vad vi i lever och ser dagligen. Jag tror att det hade varit fler på Facebook, men på Facebook är man bättre på att ta bort hatkommentarer, säger Salahuddin Barakat.

Salahuddin Barakat menar att politiker och medierna har ett ansvar för att motverka hatkommentarer mot minoriteten.
– Politiker och likaså medierna har ansvar att den politik och retorik de för inte polariserar ännu mer. Likaså måste politiken se till att resurser för arbetet mot de olika formerna av rasism, hat och diskriminering fördelas rättvist och reflekterar förhållandet i verkligheten, säger han.