Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny rånvåg i Lund – ungdomar begår brott på öppen gata

Polisen har fortfarande ingen gripen i något av rånen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det är inte första gången som lundaborna drabbas av en rånvåg.Foto: GOOGLE MAPS

Gäng av unga män som rånar andra ungdomar på öppen gata – den senaste veckan har en ny rånvåg slagit till i Lund.

Nu hoppas polisen att få in nya tips som kan leda till att gärningsmännen grips.

– Vi är tämligen säkra på att det finns ett samband, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen region Syd.

Sedan början av december har flera otäcka rån inträffat på Lunds gator och nu är det många som befarar att det är en upprepning av förra årets rånvåg i Lund.

Precis som i fjol handlar det om flera rån där grupper av unga män har utsatt ensamma fotgängare för brott.

LÄS MER: Brutalt rångäng satte skräck i Lundaborna 

 

Under första helgen i december polisanmäldes sex rån och rånförsök i Lund, vilket även Sydsvenskan skrivit om.

– Många av de här senaste rånen hänger säkert ihop men det betyder inte att alla gör det, vi är tämligen säkra på att det finns ett samband mellan vissa av dem. Vi måste dock ha mycket på fötterna innan vi kan gripa någon, säger Calle Persson.

Skulle sälja mobiltelefon – blev rånad

Den nya rånvågen startade helgen den första december när bland annat två kvinnor i 20-årsåldern och en man i 60-årsåldern blev utsatt för rån och rånförsök.

 

LÄS MER: Kvinna sålde mobil – utsattes för väpnat rån 

 

I två av fallen var det tre gärningsmän som gick på ensamma unga kvinnor och hotade dem med kniv – och i det ena fallet även pistol. På så sätt kom rånarna över deras värdesaker.

Samma helg – på söndagen vid 18- och 19-tiden blev två män i 20-årsåldern rånade på olika adresser i centrala Lund.

I några fall har rånarna tvingat eller försökt tvinga offret att ta ut pengar från bankomater.Foto: ANN JONASSON

I det senare fallet blev en man rånad på sitt bankkort och kod när han var på Mårtenstorget. I det fallet hotade de tre gärningsmännen, som hade mörka kläder och dolda ansikten, honom med kniv och höll vakt medan de länsade hans kort på 6000 kronor.

De sa dessutom till honom att inte anmäla rånet till polis eftersom att "de nu visste hans identitet". Det blev därför även en polisanmälan om övergrepp i rättssak.

I både fallet på Nygatan och Mårtenstorget var rånarna klädda i mörka kläder och hade dolt sina ansikten med huvor.

Man fick uppsöka sjukhus

Efter de senaste rånen har polisen i Lund gjort en rad insatser.

– Vi får ju disponera den polisresurs vi har men man ökar ju närvaron på områden där det tidigare har skett och det rör sig mycket folk, säger Calle Persson.

Under andra helgen i december har ytterligare rån skett.

Under natten mot lördagen den 8 december blev en man rånad av fyra maskerade män i övre tonåren på Scheelevägen i Lund.

I samband med rånet blev offret knivhotad och utsatt för våld och fick senare föras till sjukhus med svullnader i ansiktet.

"Inte de skarpaste knivarna i lådan"

Det faktum att det i samtliga fall precis som i fjol handlat om flera unga män som tillsammans ger sig på ensamma offer på öppen gata har lett till att många befarar att det handlar om en ny rånvåg.

– Om man är orolig är det bra om man undviker att röra sig ensam utan går med andra. Annars kan man se till att samtala med släkt och vänner medan man går och berätta från varifrån man börjar gå och vart man ska. Det är både en trygghet och om man blir utsatt för brott kan vi få reda på det snabbare, säger Calle Persson.

Calle Persson, presstalesperson för polisen region Syd.Foto: ANNA HERMANSSON / POLISEN

Han säger att det är viktigt att polisen larmas så snabbt det bara går.

– Ju färskare uppgifterna är desto bättre. Även om de här gärningsmännen säkert inte är de skarpaste knivarna i lådan har de vett att inte uppehålla sig på brottsplatsen en längre stund.

Nu söker polisen tips från allmänheten.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förra årets rånvåg fick egentligen först sitt avslut när en grupp unga män greps av polis. Fortfarande är ingen gripen i de aktuella fallen och för att få fatt på gärningsmännen är polisen intresserad av alla tips som kan hjälpa till.

– Även om det inte har skett något brott och man har andra tips får man gärna höra av sig. Till exempel om man tycker sig känna igen någon från något tidigare rån. Vi kanske inte reagerar på tipset med en gång men om ytterligare någon oberoende hör av sig och har samma tips så blir det genast väldigt intressant, säger Calle Persson och fortsätter:

– Det är bättre att man hör av sig en gång för mycket än en gång för lite.

RÅNEN I LUND UNDER DECEMBER

LÖRDAGEN 1 DECEMBER:  

Vid 20-tiden rånade en kvinna i 25-årsåldern tre andra kvinnor genom att hota dem med en injektionsspruta. Hon kom på så sätt över en väska och bankkort. Kvinnan greps senare av polis.

Samma kväll blev en man i 60-årsåldern knivhotad av tre män på Södra vägen. De krävde honom på hans bankkort, mobil och kontanter. Eftersom han inte hade något på sig lyckades han komma undan.

Under natten mot söndagen blev en kvinna i 20-årsåldern utsatt för ett rånförsök på Lilla Södergatan i Lund. Även i det fallet var det tre gärningsmän. De överföll henne bakifrån och skar i låret på hennes jeans med ett vasst föremål. De hotade henne och försökte tvinga med sig henne till en bankomat för att ta ut pengar åt dem. Vid ett obevakat ögonblick lyckades hon dock fly därifrån.

 

SÖNDAGEN 2 DECEMBER:

En kvinna hade stämt träff med två män för telefonförsäljning i området kring Östra Vallgatan vid 13-tiden. Istället för att sälja sin telefon blev hon pistolhotad och männen stal telefonen från henne.

Vid 18-tiden blev en man i 20-årsåldern rånad på Nygatan i Lund. Enligt uppgifter till polisen blev han knuffad bakifrån och sedan omringad av sex män som hotade honom med pistol och kniv. De tvingade på så sätt till sig kontanter, bankkort och kod. 

Bara en kort stund därefter – vid halv 19-tiden – blev en annan man i 20-årsåldern knivrånad på Mårtenstorget på sitt bankkort och kod. Gärningsmännen vaktade honom medan de länsade hans konto.

 

LÖRDAGEN 8 DECEMBER

Under natten mot lördagen blev en man rånad av fyra maskerade män i övre tonåren. Fallet skedde på Scheelevägen i Lund och offret blev utsatt för våld och knivhotad. Han fick senare föras till sjukhus för svullnader i ansiktet.