Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny prognos: Här finns solen i veckan

Våren är på väg.
Foto: UFFE MOSSBERG
Vårkänslor vid Västra hamnen. Arkivbild.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Den som väntar på något gott behöver bara vänta till i mitten på den här veckan.

Då väntar nämligen strålande solsken över hela Sverige – och vårliga temperaturer upp till elva grader på sina håll.

Vintern kom tillbaka med full kraft ytterligare en gång – men nu finns hopp om mildare och soligare väder.

– Nu är våren verkligen på gång, säger meteorologen Johan Groth på väderinstitutet Storm.

Redan i helgen som var fick många en försmak på vad som väntar framöver. Särskilt på lördagen gick det på sina håll att hitta en skön vrå där temperaturen i solen stack över 20-strecket.    

Både måndagen och tisdagen präglas dock de flesta orter av gråmulet väder och svalare temperaturer.

– Under tisdagen blir det i stort sett uppehåll i de södra delarna. I mellersta och norra Sverige blir det däremot lite regn och snö, säger meteorologen Cecilia Villanger vid Storm.

Vårluften puffar på

Först under onsdagen sker sedan en väderförändring till det mer högtrycksbetonade nya väderläget.

– Man kan väl säga att vädret blir allt mer stabilt nu. Vårluften puffar på och temperaturerna stiger efter hand, säger Johan Groth.

Både onsdagen och torsdagen väntas solen skina från en klarblå himmel över i stort sett hela landet. 

– Särskilt på onsdagen blir det generellt bra väder med en hel del sol. Det gäller hela landet, säger meteorologen Cecilia Villanger.

Temperaturen når upp mot elva grader, i alla fall i de södra delarna.

– Det kommer dock att blåsa upp mot 20 sekundmeter, särskilt under onsdagen, och därför kommer man kanske inte till en början att känna den där riktiga vårvärmen, säger Johan Groth.

Bäst i Kalmartrakten

Vindarna som väntas kommer från väst eller nordväst, enligt meteorologen.

– Torsdagen blir i så fall den bästa dagen den här veckan. Man kan nog tala om ett gosigt väder och allra bäst lär det bli på ostkusten, i Kalmartrakten och på Öland, säger Johan Groth.

I Svealand, däremot, får man se upp med en liten tillbakagång.

– Torsdagen börjar bra, men det kan bli lite molnigt och någon nederbörd i de mellersta delarna, säger Cecilia Villanger.

Fredagen blir på många orter en mellandag, ostadigt väder med regn. Men under lördagen och söndagen skjuter det soliga vädret på igen, fast nu med lägre temperaturer. Bara måttliga vindar väntas.

I början på nästa vecka blir det sämre väder igen. Gråmulet och regn på många platser. På sina håll kan det faktiskt komma mer snö.

När kommer den riktiga vårvärmen?

– Dit är det nog en månad. Men då kan det smälla till och bli 20 grader om vindarna kommer söderifrån, säger Johan Groth.

Så blir vädret i hela landet

Norra Norrland

Mest mulet och tidvis regn eller blötsnö, allra längst i norr mest snö. På dagen mellan -2 och +2 grader. Mot onsdag morgon mulnande och lätt snöfall.

Södra Norrland

Inledningsvis mest klart väder men under dagen tätnar molnen västerifrån och följs av tidvis regn eller blötsnö. På dagen 2-6 grader, högst i söder. 

Nordvästra Svealand

Molnigt. Under morgonen och förmiddagen i nordligaste Dalarna lätt snöfall. I eftermiddag och kväll kan lätt regn förekomma. På dagen 2-6 grader, högst i söder. 

Östra Svealand

Halvklart eller mulet och på dagen 4-8 grader. Under sena eftermiddagen och kvällen lokalt något lätt regn. Inatt mest klart och 1-4 grader. På Gotland blir det halvklart till mulet. På dagen 3-8 grader. I kväll kan det bli något lätt regn. 

Götaland

Veckan börjar mulet men övergår senare till soligt och ljummet. Allra soligast kring onsdag och torsdag. Viss risk för regn under början av helgen men ändå temperaturer  kring 10 grader eller varmare på flera håll.

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!