Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny polisanmälan om hets mot folkgrupp på Katedralskolan

Ännu en polisanmälan om hets mot folkgrupp har gjorts av skolledningen på Katedralskolan.Foto: JENS CHRISTIAN

Skolledningen på Katedralskolan polisanmäler två elever för hets mot folkgrupp, skriver Sydsvenskan.

Detta efter att de två eleverna uppmanat andra att läsa högt ur ”Mein Kampf” – Hitlers manifest.

Under höstterminen har Katedralskolan uppmärksammats för en rad anmälningar om kränkande behandling och hets mot folkgrupp. I en serie artiklar har Kvällsposten skrivit om flera före detta elever som vittnat om en kultur av främlingsfientlighet på skolan.

Nu gör skolledningen ytterligare en anmälan om hets mot folkgrupp. Enligt anmälan inträffade händelsen förra fredagen. Två elever ska då ha försökt förmå någon eller några andra att läsa högt ur en digital version av Hitlers bok ”Mein Kampf”.

Åklagaren: Samma krets av personer

Det är oklart om läsandet av manifestet inträffade under en lektion eller inte, men det hela utspelade sig på skolan. Anmälan gäller två pojkar.

– Vi har fått en ny polisanmälan. Sedan om det är hets mot folkgrupp, det är lite av en bedöömningsfråga, säger Mathias Larsson, åklagaren som leder förundersökningen, till Sydsvenskan.

Åklagaren vill inte svara på om de två misstänkta är nya i utredningen eller om de även varit inblandade i de tidigare anmälda händelserna.

– Men det är ungefär samma krets av personer som det här tycks handla om.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!