Ny moské i Malmö sponsras av Qatar

Ammar Daoud är aktiv i den nya moskén och islamska kulturcentret
Foto: TOMAS LEPRINCE
Mohammad Fazlhashemi är islamolog, han säger att donatorer ofta sätter agendan trots att de inte ska ha något inflytande
Foto: SR/Arkiv

Skandinaviens största moské byggs nu i Malmö. 

Trots att de bakom projektet påstår att de är "fria och oberoende" är investeringen ett led i emiratets plan - för att sprida sin variant av islam, skriver Sydsvenskan i dag.

Qatar har satsat drygt 30 miljoner kronor till bygget av moskén, och kort efter invigningen av moskén och det islamiska kulturcentret skickade QNA, Qatars statliga nyhetsbyrå, ut ett telegram med rubriken: "Ministry of Awqaf an Islamic Affairs opens largest mosque in Scandinavia".

Bygget av moskén har pågått i sju år och hittills har 76 miljoner gått åt, men när allt är klart kommer det vara upp emot mellan 120 och 140 miljoner. "Privata investerare" i Kuwait har bidragit med 8 miljoner och lokala anhängare har också samlat in en stor del av pengarna.

– Qatar är vår största bidragsgivare, säger den medieansvarige för moskén som valt att vara anonym till Sydsvenskan.

Ammar Daoud, en av eldsjälarna i Wakf - det skandinaviska trossamfundet – säger till Sydsvenskan att de skrivit in i kontrakt och stadgar att varken Qatar eller de kuwaitiska sponsorerna ska ha något inflytande över bygget i Malmö. 

– Om vi velat hade vi kunnat få hela bygget betalt på en gång. Men det var vi inte intresserade av, säger Ammar Daoud.

"Alla vill sprida sina religion"

Ministeriet för islamiska affärer i Doha har en hemsida där det framgår att Khalid Shaheen Al Ghanim - Qatars viceminister för religiösa affärer - och hans medarbetare är "ansvariga för att försäkra att alla områden av det moderna livet följer islams principer och Profetens lära". Sydsvenskan skriver att Qatar med andra ord bygger moskéer i Europa för att sprida den fundamentalistiska variant av sunnitisk islam som härskar på den Arabiska halvön. 

Frida Trollmyr, socialdemokratiskt kommunalråd, var på invigningen som kommunens representant.

– Jag tänker att alla vill sprida sin religion. Det är samma som när kristna missionerar. Vi har religions- och föreningsfrihet i landet, säger hon till Sydsvenskan.

Får inget statligt stöd i Sverige

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, säger i artikeln att det ofta blir donatorerna som sätter agendan trots att de inte ska ha något inflytande. Aje Carlbom, socialantropolog, håller med och säger till Sydsvenskan:

– Det här är Qatars sätt att vidga sitt inflytande i världen. De vill etablera sin version av islam i Malmö.

Rickard Lagervall på Centrum för Mellanösternstudier säger att han förstår församlingar som söker donatorer i Mellanöstern, eftersom de inte kan få statliga stöd i Sverige - och det är även så männen bakom Wakf-bygget förklarar det. 

Ammar Daoud ser inga risker med donationerna, och påpekar att målet med Wakf är att främja integrationen av muslimer i Sverige, och inte att motverka den. 


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!