Ammar Daoud är aktiv i den nya moskén och islamska kulturcentret Foto: TOMAS LEPRINCEAmmar Daoud är aktiv i den nya moskén och islamska kulturcentret Foto: TOMAS LEPRINCE
Ammar Daoud är aktiv i den nya moskén och islamska kulturcentret Foto: TOMAS LEPRINCE
Mohammad Fazlhashemi är islamolog, han säger att donatorer ofta sätter agendan trots att de inte ska ha något inflytande Foto: SR/ArkivMohammad Fazlhashemi är islamolog, han säger att donatorer ofta sätter agendan trots att de inte ska ha något inflytande Foto: SR/Arkiv
Mohammad Fazlhashemi är islamolog, han säger att donatorer ofta sätter agendan trots att de inte ska ha något inflytande Foto: SR/Arkiv

Ny moské i Malmö sponsras av Qatar

Publicerad

Skandinaviens största moské byggs nu i Malmö. 

Trots att de bakom projektet påstår att de är "fria och oberoende" är investeringen ett led i emiratets plan - för att sprida sin variant av islam, skriver Sydsvenskan i dag.

Qatar har satsat drygt 30 miljoner kronor till bygget av moskén, och kort efter invigningen av moskén och det islamiska kulturcentret skickade QNA, Qatars statliga nyhetsbyrå, ut ett telegram med rubriken: "Ministry of Awqaf an Islamic Affairs opens largest mosque in Scandinavia".

Bygget av moskén har pågått i sju år och hittills har 76 miljoner gått åt, men när allt är klart kommer det vara upp emot mellan 120 och 140 miljoner. "Privata investerare" i Kuwait har bidragit med 8 miljoner och lokala anhängare har också samlat in en stor del av pengarna.

– Qatar är vår största bidragsgivare, säger den medieansvarige för moskén som valt att vara anonym till Sydsvenskan.

Ammar Daoud, en av eldsjälarna i Wakf - det skandinaviska trossamfundet – säger till Sydsvenskan att de skrivit in i kontrakt och stadgar att varken Qatar eller de kuwaitiska sponsorerna ska ha något inflytande över bygget i Malmö. 

– Om vi velat hade vi kunnat få hela bygget betalt på en gång. Men det var vi inte intresserade av, säger Ammar Daoud.

"Alla vill sprida sina religion"

Ministeriet för islamiska affärer i Doha har en hemsida där det framgår att Khalid Shaheen Al Ghanim - Qatars viceminister för religiösa affärer - och hans medarbetare är "ansvariga för att försäkra att alla områden av det moderna livet följer islams principer och Profetens lära". Sydsvenskan skriver att Qatar med andra ord bygger moskéer i Europa för att sprida den fundamentalistiska variant av sunnitisk islam som härskar på den Arabiska halvön. 

Frida Trollmyr, socialdemokratiskt kommunalråd, var på invigningen som kommunens representant.

– Jag tänker att alla vill sprida sin religion. Det är samma som när kristna missionerar. Vi har religions- och föreningsfrihet i landet, säger hon till Sydsvenskan.

Får inget statligt stöd i Sverige

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, säger i artikeln att det ofta blir donatorerna som sätter agendan trots att de inte ska ha något inflytande. Aje Carlbom, socialantropolog, håller med och säger till Sydsvenskan:

– Det här är Qatars sätt att vidga sitt inflytande i världen. De vill etablera sin version av islam i Malmö.

Rickard Lagervall på Centrum för Mellanösternstudier säger att han förstår församlingar som söker donatorer i Mellanöstern, eftersom de inte kan få statliga stöd i Sverige - och det är även så männen bakom Wakf-bygget förklarar det. 

Ammar Daoud ser inga risker med donationerna, och påpekar att målet med Wakf är att främja integrationen av muslimer i Sverige, och inte att motverka den. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Nellie Erberth
Nellie Erberth

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag