Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny monsterfästing hittad i Sydsverige

Foto: SVA

Den nya fästingen som kommit till Sverige letar både upp och jagar sina offer. De är mer aggressiva och kan bära på farliga smittor. Nu har ännu en art av monsterfästingen upptäckts, avslöjar Statens veterinärmedicinska anstalt i ett pressmeddelande.

I slutet av juli kom nyheten att en ny art fästingar hittats Sverige, så kallade Hyalomma marginatum.

Statens veterinärmedicinska anstalt har sedan dess konstaterat ett 30-tal fall var vuxna Hyalommafästingar, ända från Skåne till Dalarna.

Nu meddelar SVA att ännu en art har upptäckts – Hyalomma rufipes. 

Båda Hyalomma-arterna är vanliga i områdena kring Medelhavet men har inte tidigare funnits i Sverige. 

Att de nu har hittats i Sverige förklarar SVA med den varma sommaren, skriver bland annat Lokaltidningen. 

– Sommaren har varit lång, varm och torr vilket kan ha möjliggjort för dessa fästingar att utvecklas från nymf till vuxna, vilket normalt inte sker norr om Alperna, säger forskaren Giulio Grandi till Lokaltidningen.

Bär på allvarliga sjukdomar

Fästingarna kan vara mycket farliga för människor då de kan överföra smittämnen som kan leda till allvarliga sjukdomar som Krim-Kongo blödarfeber och Rickettsia (fläckfeber) och dessutom två allvarliga häst-sjukdomar. 

 

LÄS MER: Jättefästing hittad i Sverige – kan sprida blödarfeber 

 

Som tur är har inga sådana fall ännu uppmärksammats i Sverige.

Det är mycket som skiljer Hyalommafästingarna mot de som finns i Sverige sedan tidigare. Framför allt att svenska fästingar sitter still och väntar på offer medan de tropiska fästingarna är jägare.

De nya fästingarna har hittats i flera Sydsvenska landskap.Foto: SVA

De har ögon som de kan se ett par meter med och kan känna av vibrationer på långt håll, vilket gör att de lätt kan lokalisera sitt byte. Om de får korn på någon att bita kan de jaga efter bytet i nästan 100 meter, skriver Lokaltidningen.

Har samlat 4500 fästingar

Under sommaren har SVA drivit ett forskningsprohekt där man har uppmanat allmänheten att skicka in fästingar. I samband med det har flera Hyalomma-fall från rapporterats, bland annat två stycken i Blekinge.

Man tror att monsterfästingarna har kommit till Sverige via flyttfåglar men det återstår att se om de här för att stanna, eller om de kommer försvinna under vintern.

Onsdagen 31 oktober avslutades projektet och SVA meddalera att man har fått in omkring 4500 fästingar.

– Vi arbetar nu vidare med artbestämning och analys av fästingarna för att se vilka smittor de kan föra med sig och det tar tre - sex månader, säger Anna Omazic, forskare på SVA i pressmeddelandet.

Forskarna skriver i sitt pressmeddelande att det är överraskade men tacksamma över allmänhetens stora engagemang.

– Vi hoppas att allmänheten är med oss nästa sommar igen när vi hoppas kunna dra i gång en ny insamling, säger Anna Omazic i pressmeddelandet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!