Ny lag: Förbjudet att bära mc-väst

Kan stoppas. Att bära mc-väst med kriminella klubbtecken är förbjudet. Nu vill svenska poliser ta efter. "Ett bra initiativ", säger Patrik Andersson vid polisens underrättelseenhet i region Syd.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN/MICHAEL PROBST
Olagliga västar. Förbudet mot västarna har fått klubbar att gå ihop och protestera.
Foto: FRANK AUGSTEIN
Vill stoppa. Bandidos som bland annat finns i Malmö är en av de klubbar som kan stoppas av ett förbud.
Foto: JOACHIM WALL

Folk känner sig hotade redan av att se de kriminella mc-klubbarnas ryggmärken. Därför förbjuds nu både Hells Angels och Bandidos att bära sina västar.

Inte i Sverige – men i Tyskland. Beslutet togs förra torsdagen.

– En bra idé, tycker Patrik Andersson vid polisens underrättelseenhet i Region syd.

Nu är det olagligt i Tyskland att bära en mc-väst med ryggmärke från Hells Angels, Bandidos eller det inhemska gänget Gremium. Det tyska parlamentet, förbundsdagen, antog lagförslaget förra torsdagen. 

Hells Angels, Bandidos och Gremium har redan tidigare förbjudits att ha verksamhet i flera tyska delstater.

HA är förbjudna i bland annat Hamburg, Nordrhein-Westfalen och Schleswig-Holstein. Bandidos har också portförbjudits i Schleswig-Holstein, och Gremium är olagliga i Baden-Württemberg.

Lokala förbud krävs

Det är just de lokala förbuden som gjort den nya lagen möjlig. Den säger att västarna är olagliga över hela Tyskland om en klubb är förbjuden i någon enda delstat.

– Vi får inte tillåta att föreningsfriheten missbrukas. Men på det här viset undviker vi att vanliga, fredliga motorklubbar misstänkliggörs, förklarade Stephan Mayer från partiet CSU. 

De drabbade har reagerat starkt. Arga fienderna Hells Angels, Bandidos och Gremium har till och med satt sig ner tillsammans och gemensamt tagit avstånd från den nya lagen.

– Vi är diskriminerade, förklarade Hells Angels.

Klubbarna överklagar

Klubbarna tänker överklaga lagstiftarnas beslut till den tyska författningsdomstolen – och får de inte rätt där vänder de sig till Europadomstolen.

– Vi ska arbeta tillsammans för att få bort den här lagen, säger "Django" från Hells Angels i ett gemensamt uttalande med de andra klubbarna. 

"Micha" från Bandidos säger att lagen är ett slag i luften.

– Vi kommer att fortsätta finnas till, vi fortsätter träffas och köra motorcykel. Och på något sätt kommer det säkert att märkas att vi är Bandidos, säger han.

"Steg i rätt riktning"

Kommissarie Patrik Andersson vid underrättelseenheten i Region syd tycker att vi ska se Tyskland som ett föregångsland. 

– Beslutet var tufft. Ett steg i rätt riktning, säger han.

– Den som träffar de här personerna känner sig hotad och ryggmärkena bidrar till det. Västarna är ett slags våldsverktyg. Därför är detta ett bra initiativ, en framgång när det gäller att skydda oss mot det hot de utgör.

Egentligen ser han bara en nackdel med att förbjuda de kriminella mc-gängens ryggmärken.

– Polisens arbete försvåras. Det blir svårare att identifiera dem. Men vi har ändå rätt bra koll redan, säger Patrik Andersson.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!