Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny kritik mot Malmö stad efter god man-avslöjande

Malmö stad får kritik efter god man-skandalen – igen.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rebecca Bichis,Foto: HELENA SJÖGREN

Sydsvenskan avslöjade i våras hur Sveriges mest anlitade gode man, som då hade 65 uppdrag, smutskastade människor och krävde extra ersättning för hot och skjutningar som aldrig förekommit.

Efter avslöjandet inledde länsstyrelsen en granskning av överförmyndaren. 

Ett halvår senare är den nu klar – och myndigheten får återigen kritik av länsstyrelsen.

Överförmyndaren får kritik för att inte ha upptäckt att den gode mannen förvarat huvudmännens pengar i sitt eget hem och på sina egna konton, vilket inte är tillåtet.

Länsstyrelsen skriver i sin rapport att det är anmärkningsvärt att ”en erfaren, väl anlitad ställföreträdare inte iakttagit förbudet mot sammanblandning av medel”. Överförmyndaren kritiseras också för att ha dragit in på fördjupade granskningar. 

”Vi gör fortfarande bedömningen att han är lämplig”

Den gode mannen har fortfarande 29 uppdrag kvar i Malmö stad.

– Vår bedömning är att med den vägledning som han nu fått så har vi fortfarande förtroende för den här gode mannen. Vi har fått kritik för att vi inte varit tillräckligt tydliga med att stötta, säger Rebecca Bichis, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö.

”Vi kommer föreslå tätare tidsintervaller mellan våra granskningar”

Bichis säger att överförmyndaren kommer att följa samtliga rekommendationer från länsstyrelsen.

– Vi kommer föreslå tätare tidsintervaller mellan våra granskningar, att vi ska granska mer på djupet och säkerställa att vi utbildar förvaltare och gode män så att de vet vad som gäller, säger Bichis till tidningen.

Den gode mannen har även fått granskningsanmärkningar av överförmyndaren i Malmö tre gånger.