När nioåriga Thea började använda krämen Zona försvann hennes eksem direkt. "Det här är det enda som hjälpt", säger mamma Camilla Andersen.
När nioåriga Thea började använda krämen Zona försvann hennes eksem direkt. "Det här är det enda som hjälpt", säger mamma Camilla Andersen.

Ny kräm tar bort psoriasis och eksem

Publicerad
Uppdaterad
OSLO. Nioåriga Theas eksem försvann med hjälp av en ny revolutionerande kräm.
Mirakelmedlet råder bot på några av våra vanligaste hudproblem.
- Det här är det enda som har hjälpt, säger Theas mamma Camilla Andersen.
De hade provat allt: receptbelagda krämer, apotekets hudvårdsprodukter och aloe vera. ´

Inget hjälpte

Men ingenting hjälpte mot Theas eksem. Så fort Camilla Anderssen smörjde in sin dotter med en ny kräm fick Thea en allergisk reaktion. Därför var Camilla Andersen till en början skeptisk när hon hörde om den nya krämen Zona. - Jag märkte resultaet på en gång. Bara det att jag kunde ta på huden utan att det blev en reaktion. Krämen lindrade klådan och gjorde Theas hud mer elastisk. På bara några veckor förändrades hyn till det bättre. Hemligheten bakom krämens effekt är enzymet Zonase som finns naturligt i laxrom. Och det var på en norsk fiskerifabrik som det upptäcktes. Trots att arbetarna på fabriken stod med händerna i iskallt vatten blev deras händer aldrig torra och spruckna.

Mjuka fina händer

Tvärtom. Och deras mjuka, fina händer gjorde forskare nyfikna. Enzymens uppgift är att bryta ner äggskalet utan att skada ynglet. Och i hudkrämen används det för att avlägsna döda hudceller. - Det revolutionerande är att enzymet inte skadar levande celler, säger den norske forskningsledaren Dr Dag-Oscar Oppen Berntssen. Per Sigurd Hoel arbetar som hudläkare i Oslo. Han har använt Zona på patienter som besväras av eksem, psoriasis och åldersförändringar i huden. - Jag har märkt att de allra flesta, jag tippar mellan 80 och 90 procent, är väldigt nöjda, säger han. - Jag har varit hudläkare i över 30 år och som jag ser det kommer Zona att ha en central roll i behandlingen av psoriasis.

Testat alla behandlingar

Många av hans patienter har testat alla behandlingar som finns för att få hjälp. - De har försökt med strålbehandling och cellgift. När jag ser att Zona gör det lika bra, fast utan biverkningar, då blir jag begeistrad, säger han.

En rad fördelar

Per Sigurd Hoels erfarenheter bekräftas också av världens ledande expert på enzymer, den isländske professorn Jon Bragi Bjarnason: - Zonase har en rad fördelar jämfört med andra preparat och inga negativa konsekvenser alls för patienten, förklarar Bragi Bjarnason.
Ingrid Arinell

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag