Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny kräm tar bort psoriasis och eksem

När nioåriga Thea började använda krämen Zona försvann hennes eksem direkt. "Det här är det enda som hjälpt", säger mamma Camilla Andersen.

OSLO. Nioåriga Theas eksem försvann med hjälp av en ny revolutionerande kräm. 

Mirakelmedlet råder bot på några av våra vanligaste hudproblem.

- Det här är det enda som har hjälpt, säger Theas mamma Camilla Andersen.

De hade provat allt: receptbelagda krämer, apotekets hudvårdsprodukter och aloe vera. ´ 

Inget hjälpte

 Men ingenting hjälpte mot Theas eksem.  Så fort Camilla Anderssen smörjde in sin dotter med en ny kräm fick Thea en allergisk reaktion. Därför var Camilla Andersen till en början skeptisk när hon hörde om den nya krämen Zona. - Jag märkte resultaet på en gång. Bara det att jag kunde ta på huden utan att det blev en reaktion. Krämen lindrade klådan och gjorde Theas hud mer elastisk. På bara några veckor förändrades hyn till det bättre. Hemligheten bakom krämens effekt är enzymet Zonase som finns naturligt i laxrom. Och det var på en norsk fiskerifabrik som det upptäcktes. Trots att arbetarna på fabriken stod med händerna i iskallt vatten blev deras händer aldrig torra och spruckna. 

Mjuka fina händer

 Tvärtom. Och deras mjuka, fina händer gjorde forskare nyfikna. Enzymens uppgift är att bryta ner äggskalet utan att skada ynglet. Och i hudkrämen används det för att avlägsna döda hudceller. - Det revolutionerande är att enzymet inte skadar levande celler, säger den norske forskningsledaren Dr Dag-Oscar Oppen Berntssen. Per Sigurd Hoel arbetar som hudläkare i Oslo.  Han har använt Zona på patienter som besväras av eksem, psoriasis och åldersförändringar i huden. - Jag har märkt att de allra flesta, jag tippar mellan 80 och 90 procent, är väldigt nöjda, säger han. - Jag har varit hudläkare i över 30 år och som jag ser det kommer Zona att ha en central roll i behandlingen av psoriasis.

Testat alla behandlingar

 Många av hans patienter har testat alla behandlingar som finns för att få hjälp. - De har försökt med strålbehandling och cellgift. När jag ser att Zona gör det lika bra, fast utan biverkningar, då blir jag begeistrad, säger han.

En rad fördelar

 Per Sigurd Hoels erfarenheter bekräftas också av världens ledande expert på enzymer, den isländske professorn Jon Bragi Bjarnason: - Zonase har en rad fördelar jämfört med andra preparat och inga negativa konsekvenser alls för patienten, förklarar Bragi Bjarnason.

FAKTA

Zonase
I dagarna presenteras den forskningsrapport som norska läkemedelsverket nu godtagit.
I rapporten fastställs:
Zonase tar bort döda hudceller och lyfter upp ny, frisk hud och påskyndar cellförnyelsen vilket ger en hälsosammare hud.

Inga allergiska reaktioner uppstår när det appliceras på huden.
Att man inte fått några negativa hudreaktioner är en stor orsak till att norska läkemedelsverket släppt kravet på läkemedelsklassning.
Zonase är inte toxiskt för levande celler vilket är unikt när det gäller enzymer.
Zonase är det enda kända enzym som överlever i flera år och som förblir aktivt även när det blandas i en kräm.

I Sverige
Enzymet Zonase finns i skönhetskrämen Kilda Skindiver som nyligen kommit ut på den svenska marknaden.
Krämen har testats i en studie vid universitetssjukhuset i Linköping, ledd av överläkare Chris Andersson.
I studien deltog 70 kvinnor i åldern 40 till 65 år som alla ville prova ett preparat som kunde vara aktivt mot rynkor.
- Vi hade inga problem att rekrytera folk och alla var ganska nöjda, berättar Chris Andersson.
Dr Andersson fann resultaten av etapp ett i studien så intressanta att han nu utvidgat till en andra etapp.
Resultaten kommer i början av nästa år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!