Den nya funktionen gör det möjligt att lättare spana på sina vänner. Foto: Sean Kilpatrick / AP
Den nya funktionen gör det möjligt att lättare spana på sina vänner. Foto: Sean Kilpatrick / AP

Ny knapp avslöjar allt du gör på Facebook

Publicerad

Har du besökt din heta kollegas profil lite för många gånger, har du en ohälsosam besatthet av din expojkvän eller har försökt söka upp närmsta bordell?

Då kan du ligga illa till.

Tack vare - eller på grund av - en ny funktion på Facebook kan din pojkvän, sambo, fru, eller kompis med ett par knapptryck spåra ALLT du gjort på sajten.

Många lägger upp vackra bilder och skriver statusuppdateringar som skvallrar om ett lyckligt och perfekt liv, men bakom fasaden kan mörka hemligheter döljas.

Nu riskerar de att komma fram i ljuset.

Genom att trycka på knappen "Aktivitetslogg" på din profilsida och sedan klicka i rutan bredvid "inkludera Bara jag-aktivitet" kan du se vilka profiler du har besökt, vilka sidor du har besökt och vad du sökt på.

Förmodligen ingen överraskning för dig själv, men var noga med att logga ut från din Facebook när du lämnar datorn.

Glöm inte att logga ut

En "facerape", som det kallas, består vanligtvis att någon lägger ut en skämtsam statusuppdatering från ditt konto när du glömt logga ut.

Nu kan konsekvenserna av en glömd utloggning bli betydligt allvarligare.

Dina vänner, kollegor och till och med din partner kan alltså med några enkla knapptryck se precis allt du gjort på sajten.

Men någon anledning till oro behöver inte finnas - om du har rent mjöl i påsen och ingenting att dölja.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag