Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny handgranatattack
under morgonen

Inrikesminister Andreas Ygeman (S) uttalade sig under söndagen om de händelser som under den senaste tiden har chockat Malmö: "Det är en oacceptabel situation."
Foto: Sven Lindwall
"Det har kastats vad som troligtvis är en handgranat på platsen," säger Stephan Söderholm, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral Syd.
Foto: Patrick Persson

Tidigt i morse inträffade en ny handgranatattack i Malmö, när polisen larmades till Rönnblomsgatan

Ett tiotal bilar fick glas och plåtskador i detonationen – men ingen person ska ha skadats.

Efter handgranatsattacken, som inte är den första i Malmö, reagerar nu även regeringen på händelserna

– Det är en oacceptabel situation och polisen måste se till att gripa de ansvariga för detta, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Tidigt på söndagsmorgonen larmades polisen till Rönnblomsgatan i Malmö efter en detonation.

– Det har kastats vad som troligtvis är en handgranat på platsen, säger Stephan Söderholm, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral Syd.

Morgonens detonation innebär den nionde handgranatattacken på kort tid i Malmö.

Händelsen kom till polisens kännedom vid klockan 4.40 då flera uppringare larmade om att de hade väckts av en högljudd smäll och röklukt i området.

– Vi åker dit och lokaliserar platsen och upptäcker att flera bilar har splitterskador. Det finns inga personskador, säger Stephan Söderholm.

Sammanlagt ska ett tiotal bilar ha skadats. Skadorna är bland annat krossade bakrutor, punkteringar och lackskador. Utöver detta har även fönster vid närliggande bostadshus krossats efter att splitter från handgranaten träffat dessa.

Händelsen har rubricerats som allmänfarlig ödeläggelse och flera polispatruller samt teknisk personal arbetar nu i området med att både lokalisera den exakta detonationsplatsen, samt att förhöra vittnen i bostadskvarteret.

Polisen vill inte kommentera om det ska ha befunnit sig människor i närheten av platsen när detonationen inträffade.

Polisen får förstärkning

Inrikesminister Anders Ygeman (S) uttalade sig under söndagen om de händelser som under den senaste tiden har chockat Malmö.

– Det är en oacceptabel situation i Malmö och polisen måste naturligtvis se till att gripa de ansvariga för det här så att vi får en positiv utveckling i Malmö igen, säger han till TT.

Han berättar även att polisen i Malmö nu kommer att få förstärkning från Nationella operativa avdelningen (NOA). 

Men fler poliser är inte hela lösningen. Det krävs även sociala insatser från Malmö kommun, och Anders Ygeman menar att Malmö redan gör en hel del bra saker på det området.

– Vi har haft 10-15 år av stigande arbetslöshet, växande klyftor och sjunkande skolresultat. Det är klart att det färgar av sig på samhällsutvecklingen och på brottsligheten. Där är regeringen fast besluten om att vara med och hjälpa till för att minska klyftorna, pressa tillbaka arbetslösheten och vända utvecklingen i skolan, säger han.

Undersöker koppling

Polisen har inledningsvis inte kunnat identifiera någon hotbild gällande natten händelse, utan man rubricerar det hela som skadegörelse. På söndagsmorgonen finns patruller på detonationsplatsen för att förhöra vittnen och säkra eventuella spår som kan leda till en gärningsman.

Som ett naturligt led i utredningen ser man också över möjliga kopplingar till tidigare handgranatattacker.

– Det är ingen koppling som vi kan göra ännu, men det är klart det är ett ganska litet antal människor i Malmö som har tillgång till handgranater. Det är inget som ligger i var mans ficka, säger Stephan Söderholm.

– Det vi jobbar med just nu är varför det skedde just där. Det slår en onekligen att vi inte ser riktigt tydliga samband. Så naturligtvis är det jäkligt bekymmersamt att det är så spritt, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö till TT.

Kvällsposten kunde nyligen berätta om att polisen har utsett en särskild samordnare för att se över utredningarna av detonationerna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!