Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny grupp agerar efter överfallsvåldtäkterna

Patrull i natten. Under vandringen i Husie stöter patrullen på en lagbrytare. En cyklist utan lyse. Ungefär samtidigt blir en ung man nedskjuten på Seved. Han avlider senare av sina skador.Foto: JENS CHRISTIAN
Samling. Lugnet i Husie bröts efter två överfallsvåldtäkter i somras. Nu håller de frivillga vandrarna i Trygga Husie uppsikt.Foto: JENS CHRISTIAN
Kaffedags. Pelle Jönsson. Nina Gitsér, Karolina Erixon och de andra avslutade trygghetsvandringen med en kopp värmande kaffe på Ica Maxi, som egentligen var stängt men öppnade särskilt för Trygga Husie.Foto: JENS CHRISTIAN
Lugna gatan. Vandrarna i Trygga Husie hade en lyckad tur. "Händer det ingenting en kväll när vi är ute och går så är det ju bara bra".Foto: JENS CHRISTIAN
Kommunpolis Glen Sjögren. "Det har ju en brottsförebyggande effekt med vuxna människor på stan".Foto: Privat

Efter en överfallsvåldtäkt i området valde invånarna i Husie att agera. Men det som utmålades som ett medborgargarde blev en reflexprydd folkrörelse med pannlampa.

– Jag tycker det är skitbra, säger kommunpolisen Glen Sjögren.

– Jag tror att det är det här som kommer att krävas i framtiden. Känner man ansvar för sitt eget område så varför skulle man inte vara ute och hjälpa till och skapa trygghet. 

Det är mörkt på ICA-Maxis parkering i Toftanäs. Några skånska plusgrader men elaka vindar och regn i luften. Egentligen en usel kväll för en promenad. Men de män och kvinnor som svarat på kvällens inbjudan för att trygghetsvandra med Trygga Husie är nästan oförskämt pigga. Ett par av dem, Helen Grönberg och Ulrika Blum, kommer direkt från träningen. Alla har reflexvästar på sig och Pelle Jönsson har en kraftig ficklampa. Inte ett baseballträ syns till, inte ens en batong.  De har, sedan de startade i somras, inte gjort ett enda envarsgripande.  

– Vi gick förbi en skola där det hade varit inbrott men det visade sig att killen som tagit sig in smet i väg mellan våra grupper, säger Pelle Jönsson.

Handlar om att synas

Promenaden mellan husen blir rask. Det är mer powerwalk än sightseeing om man säger så. På vägen berättar medlemmarna om hur man gör och vad man tänkt.

– Det handlar ju om att synas. Händer det ingenting en kväll när vi är ute och går så är det ju bara bra, säger Ulrika Blum. 

Håller koll. Medlemmarna i Trygga Husie hjälps åt med övervakningen.Foto: JENS CHRISTIAN

På vägen pratar medlemmarna om allt från olika träningsformer till vad barnen har för sig. De berättar att "eventen" kan vara olika från gång till annan. En gruppmedlem kanske lägger ut att han eller hon ska gå ut med hunden och så kan andra hänga på. Rundorna förläggs till delar av området där det är mörkt eller där det hänt någonting. Nina Gitsér berättar om ett par familjer som haft inbrott på sistone. En familj vaknade och upptäckte att inbrottstjuvarna hade varit både inne i huset, gjort vad de skulle och sedan lämnat utan att familjen vaknat. De hade tagit sig in bakvägen.

– Familjen berättade själva om det på Facebook. 

Sprängd soptunna

Vi möter kanske fyra andra medborgare på vägen. Två ungdomar på väg till träning och en glad dansk på cykel. En fjärde cyklist har inget lyse. Han blir tillsagd. Ungefär samtidigt som Trygga Husie är ute och vandrar blir en ung man nedskjuten på Seved och avlider senare.

I det perspektivet känns tillvaron här ute säker. Men det har både sprängts och skjutits i området under det senaste halvåret. Senast i slutet av oktober när en soptunna sprängdes på Skansbogatan. 

– Vi gick förbi det huset två dagar efter smällen, säger Pelle Jönsson.

 – Det luktade fortfarande bensin.  

Å andra sidan är det mentala avståndet till brottstyngda platser som Seved och "Knarkrondellen" en av anledningarna till att man organiserat sig.  

– Det är väl därför folk har reagerat, just för att det är så lugnt, säger Daniel Karlsson. 

Ville ha tuffare tag

Lugnet bröts efter två överfallsvåldtäkter i somras. Det första offret var en 14-årig flicka som överfölls nära Husiegårdens idrottsplats 22 juli. En dryg vecka senare anmälde en 35-årig kvinna att hon överfallits av flera män och våldtagits. 

Det var efter de övergreppen som Carl-Fredrik Klåvus gick ut med en skrivelse under rubriken "Det är dags att skydda våra hem och familjer". Då hade han ingen riktig klar bild över hur man skulle organisera sig och i den första rapporteringen hette det att ett medborgargarde var i faggorna och att Husieborna skulle ta lagen i egna händer. Hatsajter på nätet applåderade den tolkningen medan polisen var mer bekymrade. 

 – Några medborgargarden är vi inte intresserade av, sade Erik Jansgård, närområdespolischef för Malmö södra i en kommentar till Kvällsposten vid tillfället. 

Carl-Fredrik Klåvus upprepar att han aldrig nämnt något om medborgargarde men står fast vid vad han uttryckte i lappen. Han tycker fortfarande att polisen är förhindrade att göra sitt arbete ordentligt på grund av "sin värdegrund". För bara några veckor sedan blev det känt att polisen satt till en speciell utredningsgrupp för att utreda överfallsvåldtäkterna i Malmö och att det finns DNA-profiler säkrade.  

– Ryktet säger ju att de vet vilka det är, säger Carl-Fredrik Klåvus.

– Vi hoppas ju att de släpper vad de kommit fram till. Samtidigt är han en av många röster i gruppen och valet av reflexväst och vandringar är något alla har kunnat enas om.

Många medlemmar. Flera av de boende i Husie vill vara med och hålla koll i området. Här Karolina Erixon, Ulrika Blum och Nina Gitsér.Foto: JENS CHRISTIAN

Nina Gitsér berättar att det fanns de som efterlyste tuffare tag i början och som ville trigga i gång saker i gemensamma forum. Men de rösterna har blockats eller fått söka sig till andra grupper. Enligt Carl-Fredrik Klåvus finns det dock andra civilister som på eget bevåg håller koll i Husie från bil och motorcykel.  De hade en kille från Limhamn som var med i gruppen några gånger. En kille som gjort egna envarsgripande. Han var dock inte särskilt intresserad av att agera i reflexväst och lämnade gruppen. 

– Han hade "högre ambitioner", säger Carl-Fredrik Klåvus.

Hjälper polisen hålla koll

För polisens del är vandringarna ett välkommet komplement till deras eget arbete. 

– Det är ett bra initiativ som vi verkligen stöttar, säger kommunpolisen Glen Sjögren som själv bor i området. Han menar att alla extra ögon och öron som kan vara ute i området hjälper till. Själv har han varit svuren motståndare till facebook men är numera med i de lokala grupperna. 

– Det är ett sätt för mig också att hålla koll på vad som händer i området. Någon kanske har haft inbrott i sin bil. Då kan jag se om det är en trend och avgöra om vi ska flytta resurser dit.

Glen Sjögren menar att de frivilliga krafterna har en självklar roll att spela i framtiden.  

En del av "poliskrisen" är att arbetsuppgifterna förändrats. Polisen som mitt i gatan står finns bara kvar i barnsången.  

– Allt vi gör kräver mer jobb av varje polisman. Det innebär att tiden man lägger på gatan minskar. Just det där vanliga brottsförebyggande arbetet, säger Glen Sjögren. 

– När såg du en fotpatrullerande polis senast? 

De medborgerliga ögonen behöver inte vara så organiserade för att fungera. Glen Sjögren, som är hundägare, menar att det kan vara så enkelt som att gå ut med hunden tillsammans med en granne eller en kompis.  

– Det kommer jag ihåg själv från tiden som radiopolis. När det hade hänt något så gällde det att fånga upp en hundägare i närheten. Det är de som sett mest.   

– Det har ju en brottsförebyggande effekt med vuxna människor på stan. Bland ungdomarna också. Jag är övertygad om att detta kommer att öka, och polisen har ingenting emot det.  

Håller ett öga på Ljungbyhed

Medborgarinitiativ mot brott är i sig inget nytt i Skåne. Det finns sedan många år tillbaka lokala föreningar i till exempel Ljungbyhed, Vittsjö och Bjärnum som kör runt på bygden och håller koll på "buset".

Agnar Helgason, administratör på Nattöga Ljungbyhed berättar att patrullerna pågått sedan år 2000. Då hade flygflottiljen F 5 precis lagt ner. När militären försvann blev en del hus tomma. Och då flyttade en del ljusskygga individer in i stället. 

– Det var mycket kriminalitet, knark och inbrott, säger Agnar Helgason.  Nu är det lugnare och föreningen har krympt betydligt. Men patrullerna har fortsatt. Fast det handlar om att observera och rapportera till polisen.  

– Vi gör inga ingripande, säger Agnar Helgason som menar att det vore korkat att ge sig på skummisarna själv.

– Man får tänka på sin säkerhet i dagens Sverige. 

– Någon gång har det väl varit lite nervöst om man står och kollar en bil med körförbud till exempel. De vet att de är iakttagna och vi vet att vi är iakttagna. Och det kan ju ta en stund innan polisen kommer fram. Det är långt att åka i Skåne och få patruller som rullar på nätterna. 

– Men det är inte så attraktivt att göra inbrott i Ljungbyhed nuförtiden.

Soldiers of Odins kom och försvann

Gemensamt för Trygga Husie och nattöga Ljungbyhed är att de verkar med polisens goda minne. Det förtroendekapitalet har medborgaralternativet Soldiers of Odin inte lyckats få ihop. Bland annat eftersom de varit så tajt förknippade med högerextrema rörelser och moderorganisationen i Finland under nazisten Mika Rantas ledning. När tidningen Expo kartlade de svenska medlemmarna fann de också att flera fällts för grova brott och hade nazistiska sympatier. Lokalavdelningen som uppstod i Hässleholm beskrev sig som "nattvandrare men med skinn på näsan". 

Rolf Paimensalo, kommunpolis Hässleholm. uppskattar att organisationen engagerade "en handfull till tio stycken" i kommunen. Flera av dem som han träffat å yrkets vägnar tidigare. 

– Det finns naturligtvis folk som kan få ordning på livet men då finns det ju mer seriösa vägar att gå, som nattvandring.nu till exempel. 

– Det kändes som att de försökte köra ett medborgargarde och det vill vi ju inte ha. 

Den lokala avdelningen ska i alla fall ha synts till på stan i gemensam mundering vid åtminstone ett tillfälle. Lite som en mc-klubb, enligt Rolf Paimensalo.  Och det kan vara en anledning till att de inte syns längre. 

– Det skulle inte förvåna mig om det är något annat organiserat gäng som sagt till att de ska försvinna från markerna. 

Soldiers of Odin har även haft sympatisörer i både Kristianstad, Helsingborg, Trelleborg och Malmö.  En sympatisör som gått i Trelleborg berättar att han var ute och traskade i januari. 

– Jag tyckte det var ett riktigt bra initiativ. Det hade varit mycket stök på stan. 

– Men jag hann aldrig bli medlem innan det la ner.

Satte inget avtryck

Soldiers of Odins lokalavdelning i Malmö har inte heller hunnit sätta något djupare avtryck. Förutom i samband med ett möte på Kronprinsen i april där ett 50-tal vänsterautonoma dök upp för att handgripligen köra bort soldaterna som var färre. Ett mönster som har gått igen på de flesta ställen där Soldiers of Odin dykt upp.

– Fakta är att fraktionerna möttes och det blev bråk. Jag tror det utmynnade i en anmälan om misshandel och sen blev det en motanmälan på den, säger Andy Roberts, chef för polisens underrättelsesektion i Malmö. 

Soldiers of Odin hävdar att de är öppna för alla oavsett etnicitet, kön och bakgrund och att de numera kräver utdrag ut belastningsregistret för att släppa in nya medlemmar.

Organisationen genomförde en vandring i Jönköping i slutet av oktober. Malmöavdelningen verkar dock inte ha hämtat sig efter Kronprinsen. 

– Det finns inget som tyder på att de är aktiva längre, säger Andy Roberts.

– Vi ser inte till dem i alla fall. 

Samtidigt faller regnet på trygghetsvandrarna som kommit tillbaka till parkeringen på ICA-Maxi Toftanäs. Kaféet har egentligen stängt men håller extraöppet för en fika.

Ingenting har hänt men västarna har synts. Inte mycket action men en lyckad kväll, enligt Benny Olsson.

– Meningen med det här är ju inte att vi ska bekämpa brott, men vi kanske kan förhindra det.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!