Ny forskning: Bacon lika farligt som arsenik

Den klassiska brunchmaten är lika farlig som rökning, alkohol och asbest. WHO klassar bacon och andra charkprodukter som maximal cancerframkallande.
Foto: George Doyle
Även andra charkprodukter som korv är farliga, och det beror både på mängden salt och fett och tillagningsprocessen.
Foto: Robin Aron
"Läs på paketet när du handlar! Det är faktiskt väldigt bra i Sverige, att det står vad maten innehåller", säger medicinjournalisten Lotta Mellberg.
Foto: Robban Andersson

Ta det lugnt på söndagsbrunchen.

Enligt WHO-forskarnas nya rön är bacon är lika farligt som alkohol, cigaretter – och arsenik.

– Det är något man ska ta mycket allvarligt. Behandlat kött är en av de saker man bör reducera intaget av, säger cancerforskaren Anne Tjønneland.

På måndag släpper världshälsoorganisationen WHO en ny rapport där charkprodukter kommer att klassas som karcinogener (cancerframkallande). Enligt uppgifter till Daily Mail har forskarna inför rapportern enats om att klassa upp charkprodukter vad gäller cancerrisken. Produkter som bacon, kassler, leverpastej och korv hamnar nu på samma rankning som tobak, arsenik, asbest och alkohol – skala fem på listan.

"Om man kan undvika, gör det"

Helt kött, även rött kött, är betydligt nyttigare. Förklaringen till de ökade riskerna är att chark innehåller mer salt och fett. Även tillverkningsprocessen tros öka cancerrisken.

– Om folk kan undvika det, ska de göra det. Det är bättre att få vad du behöver från färskt, rött kött, säger läkaren Rachel Thompson vid World Cancer Research Fund i Londkin till Daily Mail och fortsätter:

– Personer som äter en baconmacka varje morgon och en skinkmacka till lunch löper större risk. De borde verkligen försöka att skära ner.

Även små mängder är farligt

Danska Anne Tjønneland, forskningschef för danska motsvarigheten till Cancerfonden, säger att steget att jämföra kött med asbest är drastiskt, men att det samtidigt stämmer att sambandet mellan att äta mycket behandlat kött och att utveckla cancer, särskilt i tjocktarmen, är väl belagt.

– Det är något man ska ta mycket allvarligt. Behandlat kött är en av de saker man bör reducera intaget av. I stället bör man äta fisk som faktiskt skyddar mot cancer, och kött från tvåbenta djur som till exempel kyckling, säger hon till Ekstrabladet.

Även charkprodukter i små mängder är skadligt, enligt nya rapporten.

Också tidigare varnade kostexperter för sambandet mellan kött, främst chark, och cancer. Svenska Livsmedelsverkets rekommendation är att äta max 500 gram kött per vecka, och låta så liten andel som möjligt vara chark.

"Lätt att minska på köttet"

Medicinjournalisten och krögaren Lotta Mellberg som driver soppkrogen La Soupe i Malmö och Abbekås hamnkrog tycker att vi bör lyssna på WHO-larmet.

– Jag följer debatten noga, och jag tycker de här råden är helt rätt. Vi behöver inte lassa i oss så mycket protein som vi gör, säger hon.

Att äta mindre kött är inte alls svårt, menar hon.

– Om man äter bara kött och potatis, då blir det ju mycket kött. Men i stället ska man tänka: Jag ska ha fem grejer på tallriken. Alla rotfrukter vi har nu till exempel, det är bara att blanda och ge. Och då kan du helt enkelt inte äta lika mycket kött, säger Lotta Mellberg.

"Välj vitlök och ingefära till maten"

På hösten är sallad och tomat tråkiga, så tänk hellre bönor, linser och rotfrukter. Lägg upp allt på ett vackert sätt och krydda med färska kryddor, järnrik persilja till exempel, eller hetare smaker som vitlök och ingefära – "passar perfekt till våra svenska rotfrukter".

Bacon är ofta kött med insprutad röksmak, varnar Lotta Mellberg. Välj rökt sidfläsk i stället som verkligen är rökt kött. Och minska på portionen.

– Läs på paketet när du handlar! Det är faktiskt väldigt bra i Sverige, att det står vad maten innehåller, säger Lotta Mellberg.

Svenska expertråd

•Äter man mindre än 500 gram kött i veckan minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Helst bör bara en mindre del av det här köttet vara charkprodukter.

•Chark innehåller dessutom mycket salt och mättat fett. Äter man mindre av detta minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

•I stället för kött är det bra att äta mer vegetariskt och ägg, samt fisk och fågel. Ett annat tips för den som vill skapa nyttigare måltider är att äta samma kötträtter, men minska ner på köttmängden, till exempel en köttfärssås med lite mindre färs och lite mer grönsaker.

Källa: Livsmedelsverket

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!