En ny borreliabakterie har hittats i Danmark. Foto: shutterstockEn ny borreliabakterie har hittats i Danmark. Foto: shutterstock
En ny borreliabakterie har hittats i Danmark. Foto: shutterstock
Enligt forskarstudier finns bakterien redan i Sverige. Foto: Lasse SvenssonEnligt forskarstudier finns bakterien redan i Sverige. Foto: Lasse Svensson
Enligt forskarstudier finns bakterien redan i Sverige. Foto: Lasse Svensson
Fästingar trivs i högt gräs.Fästingar trivs i högt gräs.
Fästingar trivs i högt gräs.

Ny fästingsmitta hittad i Danmark

Publicerad

En ny förrädisk borreliabakterie har hittats i Danmark.

Borrelia miyamotoi-smittan har inte de synliga symptom som den mer vanliga borrelian har, men är minst lika farlig, enligt Ekstrabladet.

– Det betyder att man inte får en varning om att man drabbats av en potentiellt farlig infektion som måste behandlas i tid, säger Rene Bødker, epidemilog på det danska veterinärinstitutet DTU till Ekstrabladet.

Bakterien finns redan i Sverige, men hur den påverkar människor som smittas är oklart.

– Vi vet för lite, säger Katharina Ornstein, smittskyddsläkare på Region Skåne.

Fästingar förekommer i hela södra Sverige och trivs i vegetation där det ofta är lite fuktigt. Förutom att det är obehagligt att bli biten av en fästing kan de sprida en rad sjukdomar, bland annat borrelia.

Infektionssjukdomen borrelia tar utvecklas under flera veckor från bettillfället och kan leda till smärta, ledbesvär, förlamning och hjärnhinneinflammation. Vanligtvis är det första symptomet en ringformad rodnad som sprider sig från bettstället, en varning som skickat många sommarfirare till vårdcentralen och en antibiotikakur.

Den nya tropiska borrelian är förrädisk då den ringformade rodnaden kring fästingbettet inte uppträder.

Istället drabbas den som smittats av Borrelia miyamotoi av så kallad periodisk feber - en kraftig feber som kommer och går med några dagars mellanrum.

– Det är en återkommande feber som orsakar mycket kraftig huvudvärk, säger Rene Bødker till Ekstrabladet.

Hittats i Sverige

Enligt honom kan Borrelia miyamotoi få mycket allvarliga konsekvenser med bland annat hjärnskador som följd.

– I västa fall kan man dö, om man inte får behandling - vilket man vanligtvis får. Men trots behandling finns risken att en inflammation i hjärnan ger permanenta skador, säger Rene Bødker till Ekstrabladet.

Rådet är att omedelbart söka vård om man uppvisar borreliasymptom, även om det saknas synliga utslag.

Den nya borreliabakterien har enligt Ekstrabladet hittats på ett femtontal ställen över hela Danmark. Frågan är hur spridd smittan är på den svenska sidan av Öresund. På Folkhälsomyndigheten hänvisar man till en studie från 2014.

Enligt den, det så kallade Stingprojektet, från 2014 är Borrelia miyamotoi en av sju arter av borrelia som hittats i Sverige. I studien konstateras att bakterien orsakar så kallad fästingburen återfallsfeber.

Katharina Ornstein är smittskyddsläkare på Region Skåne. Enligt henne har man hittat bakterien på flera ställen i Sverige, bland annat i mellersta Sverige och i östra delarna av Skåne.

– Vi vet för lite. Vi vet att miyamotoi finns i Sverige men vi vet inte hur den påverkar människan, säger hon.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag