Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny färjesatsning i Halmstad – ”Blir extra spännande”

Tony Michaelsen är ansvarig för Stena Lines linjer mellan Sverige och Danmark. Foto: Pressbild
Danska Århus är landets näst största stad, och erbjuder en rad besöksmål. Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN WWW.BRINGBLINGTOEVERYTHING.COM

Snart är Danmark bara en båtresa bort för Halmstadborna. 

Den första februari blir det nämligen fest i hamnen – när Stena Line drar i gång sin nya färjesatsning till Grenå, utanför Århus. 

– Det blir ”all in” från första dagen, säger linjechefen Tony Michaelsen. 

Egentligen har det gått färjor mellan Halland och Danmark sedan 1960. Men nu byter den svenska terminalen plats, flyttar från Varberg och gör sig hemmastadd i Halmstad i stället, vilket Hallandsposten var först att rapportera om

– Vi blev uppsagda av kommunen i Varberg för tre år sedan eftersom de ska bygga bostäder i hamnen, säger linjechefen Tony Michaelsen, som trots den framtvingade flytten ser fram emot att starta upp i Halmstad: 

– Vi insåg rask att Halmstad erbjuder fantastiska möjligheter som vi inte tidigare har haft. Så med stor entusiasm påbörjade vi arbetat för att flytta vår verksamhet till Halmstad.

Färjelinjen mellan Halmstad och Grenå kommer trafikeras med färjan Stena Nautica, som blivit renoverad inför premiären i februari. Foto: Pressbild

”Blir vad vi gör det till”

Linjen kommer trafikeras av färjan Stena Nautica, som fått ett rejält invändigt ansiktslyft inför nyöppningen i Halmstad. Tony Michaelsen berättar att det mestadels är frakttrafik som tidigare tagit del av linjen, men att lite drygt 150 000 ”vanliga” passagerare också åkt sträckan årligen.

Stena Lines förhoppning är att desto fler passagerare nu ska ta del av färjeförbindelsen, och passa på att uppleva såväl Århus som Jylland. 

– Båten i sig är helt upprustad och det kommer finnas saker att göra ombord och det kommer gå att äta och dricka gott. Men det är inte resan i sig som är huvudsyftet utan det är destinationen, säger Tony Michaelsen, och tillägger: 

– Det pågår mycket arbete i Halmstad och i Århus för att skapa attraktiva besöksnäringsmål. 

Frakttrafiken finns väl alltid där, men hur stort ser suget ut bland ”vanliga” passagerare? 

– Nu i början kommer det inte finnas något naturligt flöde, utan allting blir en konsekvens av vår och våra partners förmåga att skapa anledningar till att åka, säger Tony Michaelsen.

– Det gör det här extra spännande: det blir vad vi själva gör det till. Om vi inte gör någonting kommer vi ha 150 000 passagerare, men om vi gör något kan det bli dubbelt så många. 

Premiären går av stapeln den första februari och biljetter kan köpas redan nu. I samband med premiärturen till Danmark blir det även en hel del festligheter i hamnen.