Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny bok avslöjar Skånes coronastrategi inifrån

Boken som kommer ut i december.
Carl Johan Sonesson (M)
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Folkhälsomyndigheten har gått åt ena hållet har Skåne flera gånger gått åt det andra.

I vinter kommer regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) ut med en personlig skildring om Skånes kamp mot coronan. 

Precis som för många andra har den förändrat honom. 

– Jag känner mig lite tröttare men det beror säkert på att jag jobbat extremt mycket och när jag skulle ha lite sommarsemester så skrev jag en bok i stället för att vila, säger han. 

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) har blivit Skånes frontfigur i kampen mot coronaviruset. Han har stuckit ut hakan i pandemifrågor nationellt och varit drivande när Skåne gått sin egen väg. 

Skåne var bland annat först ut med att vaccinera vårdpersonal tidigare än Folkhälsomyndighetens ursprungliga plan och Skåne valde att ligga kvar på 50 när publikgränsen vid allmänna sammankomster och officiella tillställningar skulle höjas till 300 förra hösten. 

Han har också byggt upp en stor följarskara på Facebook där han kontinuerligt uppdaterat om Skånes pandemibekämpning och lägesbild. 

I december släpper Carl Johan Sonesson en personlig skildring av pandemin utifrån hans roll och person. 

– Jag har levt väldigt nära olika beslut i pandemin och jag har inte bara haft stort ansvar i Skånes pandemihantering utan också haft rätt starka åsikter om vad man bör och inte bör göra, säger han. 

– I våras kände jag att jag ville samla ihop mina tankar och lämna ifrån mig någon form av tidsdokument som är framåtsyftande. Vilka lärdomar kan vi dra av vår hantering? Vad borde vi gjort annorlunda?

Inblick i beslut 

Carl Johan Sonesson berättar att han kommer ge en inblick i varför vissa beslut togs och varför andra dröjde, lärdomar från gränsstängningen och tankar om hur äldreomsorgen ska organiseras i framtiden. 

– Sedan ger boken inblick i hur jag själv som person känt under pandemin och hur jag hämtade kraft när jag var lite sliten.

Vad tänker du om att släppa en bok samtidigt som du fortfarande är regionstyrelsens ordförande – och kandiderar igen?

– Jag tänker inte så mycket kring det mer än att ämnet är aktuellt nu och jag tycker att ska man skriva en bok som ett tidsdokument gör man det bäst medan ämnet är aktuellt och det ligger färskt i minnet.

Kommer du dela ut någon känga till meningsmotståndare eller myndighetsföreträdare? 

– Ja, det gör jag men det är inte huvudsaken med boken.

”Lite tröttare”

Hur har du själv förändrats det senaste ett och ett halvt året?

– Mycket svår fråga. Jag känner mig lite tröttare men det beror säkert på att jag jobbat extremt mycket och när jag skulle haft lite sommarsemester så skrev jag en bok i stället för att vila. Jag är lite så som person. Jag måste lära mig att säga nej i högre utsträckning.

– Jag känner också att mina perspektiv har vidgats även om andra människor kanske ska bedöma det. Ensamheten fick vi alla uppleva mer eller mindre under pandemin. Intressant att ta del av den känslan eftersom många människor varje dag år ut och år in - oavsett pandemi - är ofrivilligt ensamma. Mitt ledarskap har också fått prövas i en extrem situation.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!