Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny bok avslöjar Anita Ekbergs okända liv

Anita Ekberg poserar för en fotograf i sitt älskade hem i Genzano utanför Rom. Ett hus som hon testamenterade till sin hushållerska och vän Annamaria Attanasio. Huset är numera ute till försäljning. Foto: Carlo Bussatti / STELLA PICTURES CARLO BUSSATTI
Boken om Anita Ekberg, skriven av vännen Lars Hector. Foto: KIRA FÖRLAG
Författaren Lars Hector med Anita Ekberg i Malmönatten. Foto: Lasse Svensson
Anita Ekberg intervjuades av Christel Persson för Kvällsposten i maj 2013. Nu har Christel Persson och Lars Hector skrivit en bok om stjärnans liv. Foto: Tomas Leprince
Anita Ekberg som "nr 8" i Miss Malmö-tävlingen 1951. Hennes skönhet tog henne till Hollywood. Foto: SVENSKT PRESSFOTO

Anita Ekberg var tjejen från Malmö som kom att bli en av de mest åtrådda kvinnorna i världen.

Men den firade skönheten fick utstå mycket lidande i sitt liv. Nu berättar vännen Lars Hector om hennes liv i "Den sista divan - boken om Anita Ekberg", skriven tillsammans med journalisten Christel Persson.

Det handlar bland annat om tidigare okända älskare, brutala övergrepp och Anitas kamp mot cancern.

Född i Malmö 1931

Född: 29 september 1931 i Malmö. Död: 11 januari 2015 i Rom.

Bakgrund: Uppvävt i Malmö. Blev Miss Hipp som 17-åring och Fröken Sverige som 20-åring. Filmdebuterade i Hollywood 1953. Mest känd blev hon för sin roll som Sylvia i Federico Fellinis "Det ljuva livet" 1960.

ÄKTENSKAP: Anita Ekberg gifte sig två gånger. Först med den brittiske skådespelaren Anthony Steel mellan 1956 och 1959, sedan med den amerikanske skådespelaren Rik Van Nutter 1963.

Filmer i urval: "Krig och fred" (1956), "Det ljuva livet" (1960), "Boccaccio '70" (1961), "Vår man på månen" (1966). "Intervista" (1987).

Vacker och vasstungad. Det är så många minns Anita Ekberg. Tösen från Malmö som blev sexbomb i Hollywood och hyllad aktris i Fontana di Trevi.

Vännen Lars Hector bekräftar Anita Ekbergs slagfärdighet och hennes skönhet finns objektivt bekräftad på allt från filmer till tidningsomslag. Men det finns många andra sidor av hennes karriär och liv som inte tidigare blivit belysta, menar Lars Hector som lärde känna stjärnan 1982.

Han berättar om långa middagar i stjärnans hem där Anita kunde berätta i "timmavis" om vad hon varit med om och människor hon mött. Samtal där namn som Hollywoodgiganter som Sean Connery, Frank Sinatra och Tyrone Power på ett helt självklart sätt kunde flyga genom luften.

– Hon var en underbar berättare och hade ett minne som var helt otroligt.

– Det har varit väldigt blandade känslor att skriva det här. När hon levde var det ju självklart att det rådde diskretion kring vad hon berättade. Men nu när hon är borta tycker jag att jag är skyldig filmhistorien att lägga fram mina minnen, säger Lars Hector.

– Det är hela Anitas liv från ax till limpa kan man säga.

Till sin hjälp har Lars Hector haft journalisten och den tidigare kulturchefen på Kvällsposten Christel Persson som sökt belägg för minnesbilderna ur källor på fem språk. Det rör sig om allt från rättegångsprotokoll till tidskrifter och samtal med de som faktiskt var med. Till exempel en åldrad markis som minns tillbaka på en kärleksnatt.

"Jag har träffat många vackra kvinnor. Men Anita var annorlunda, en så rakt igenom kärleksfull kvinna!"

B i uppförande

Anita Ekberg som "nr 8" i Miss Malmö-tävlingen 1951. Hennes skönhet tog henne till Hollywood. Foto: SVENSKT PRESSFOTO

Eftersom Lars Hector inte träffade Anita förrän sent i karriären är det ett stort researcharbete som gjorts för att beskriva stjärnans bakgrund, genombrott och tillvaro innan dess. Man får bland annat veta att La Ekberg hade B i uppförande och ordning i folkskolan, men också ta del av hemska upplevelser från uppväxtåren som inte varit kända tidigare.

Det handlar både om glamouren i Hollywood och hur det presenterades i samtida press, där Anita kopplades ihop med än den ena och än den andre. Anita Ekberg pryder omslagen och levererar ständiga oneliners som, av allt att döma, är korrekt citerade.

Ett av proven på hennes slagfärdighet handlar just om omgivningens förmåga att ständigt koppla ihop henne med nya män.

– Om jag skulle ha haft ihop det med alla dessa män så skulle jag fått leva minst två gånger om. Eller tre.

Under livets gång hann Anita Ekberg med att leva både det ljuva livet och att ha en ganska miserabel vardag. Firad skönhet ena dagen och sliten föredetting en annan. Det finns både en diva och en människa i berättelsen om Anita Ekberg. Vänner berättar om en varm och generös människa. De som befunnit sig i den inre kretsen men blivit utstötta berättar om kyligare drag.

Den ena Anitan kunde berätta om hur hon sörjde att aldrig ha fått barn, den andra Anita konstaterade krasst att det vore orättvist att sätta barn till denna onda värld.

– Men hon sa mycket olika saker vid olika tillfällen i livet, säger Lars Hector.

Önskade att hon fått barn

Boken berättar ingående om den utomäktenskapliga romansen med Fiat-chefen Gianni Agnelli. En kärlekshistoria som länge var en väl förborgad hemlighet men som nu kan komma upp till ytan. Enligt boken anförtror sig Anita åt sin hushållerska Annamaria och säger att hon önskade att hon fått barn med Agnelli.

"Aldrig har någon annan varit så viktig i mitt liv som han, varken före eller efter"...

..."i början var det ingen som trodde på vår kärlek, hustrun trodde att jag bara var ett äventyr. Kanske lämnade vi heller aldrig riktigt varandra. Han var en fantastisk man.

En italienare av den sort som inte längre finns, den italienare som en flicka som jag ville möta: intelligent, ironisk, aktiv. Han skojade alltid, men han hade lidit mycket också. Mitt sista minne är hur man berättade för honom att hans son begått självmord, och att han ville åka till platsen för att se. Han var den enda sanna kärleken i mitt bitterljuva liv."

Anita Ekbergs liv är dock ingalunda bara hollywoodstjärnor, rökt ål och prosecco. Boken skildrar åtskilliga motgångar där stjärnan rent fysiskt slagits till marken. Hon blev till exempel bunden och misshandlad vid ett av flera inbrott i hemmet.

Vid ett tillfälle många år senare stöter hennes älskade hundar omkull henne på gräsmattan och hon blir liggande i flera dygn med brutna lårbenshalsar innan hushållerskan hittar sin arbetsgivare och kan få henne till sjukhus.

Tjuvar härjade i villan

Boken om Anita Ekberg, skriven av vännen Lars Hector. Foto: KIRA FÖRLAG

Vid ett annat tillfälle befinner sig Anita Ekberg på sjukhus när hon får veta att inbrottstjuvar forcerat grindarna till huset i Genzano, stulit allt av värde, satt fyr på delar av villan och dödat en av hennes älskade hundar.

"Hon blir både rasande och förtvivlad när hon får höra om det stora inbrottet i villan. Italienska media har till 80-årsdagen berättat att L'Anita Nazionale är på sjukhus. Nu tar rövarna chansen: kör in genom grindarna med en mindre lastbil, och bryter upp portarna på nedre plan. De rotar igenom hela huset, stjäl smycken och möbler, konst och hela Anitas samling av elefanter från hela världen, i dyrbara material och när de ändå inte är nöjda med rovet så tänder de eld både på övervåningen och i salongen. En av Anitas hundar rymmer, den andra dödas av tjuvarna. Sen får de bråttom:

Jag hittade Anitas två minkpälsar slängda i trappan till övervåningen, säger Annamaria. Tjuvarna blev kanske skrämda?

Polisen konstaterar att detta är en inbrott med inslag av vandalisering, en teori är hämnd, men av vem? Man gör inga framsteg i utredningen inbrottet hänförs till rumänsk liga, så som mycket av brottsligheten dessa år, i städerna kring Rom.

Hemförsäkring för ett hus som Anitas, och framförallt för en känd person som Anita, kostar cirka 50 000 kronor per år i Italien. Och Anita saknar hemförsäkring."

När Anita Ekberg får veta att hon har cancer är reaktionen lakonisk. Det kan man väl bota med Jägermeister, resonerar hon. Men trots de mentala skygglapparna slår sjukdomen klorna i hennes kropp.

Vill hylla med staty

"När 2014 blir 2015 är Anita allt svagare. Annamaria är med Anita nästan dygnet runt nu, försöker uppfylla Anitas minsta önskan, som kanelyoghurt - Anita vill känna den smaken igen. Hennes trogna Annamaria gör som vi alla omkring Anita har gjort i många år nu, som Jacques och jag: uppfyller denna älskliga och märkliga kvinnas önskningar, så långt det går.

Efter trettonhelgen faller Anita in i en medvetslöshet där inga smärtor når henne. På söndagsförmiddagen den 11 januari klockan 10.30 lämnar oss så Kerstin Anita Marianne Ekberg, i sitt 84:e år. Världens vackraste kvinna. L´Anita Nazionale. Anitona. "The Iceberg". "Den kokande isen".

I boken lanserar Lars Hector än en gång idén om att hylla Anita Ekberg med en staty i Malmö. Frågan har varit på tapeten förr men aldrig kommit ur startblocken. Efter Anitas frånfälle har Lars Hector tyckt att Malmötösen åtminstone kan få ha skorna på Davidshallsbron tillsammans med Eva Remaeus, Bo Widerberg och Git Gay bland andra.

– Jag har skorna hos mig, de ligger och bara väntar.

Anita Ekberg är begravd i Skanör bredvid sin bror Jan-Åke. Familjen Ekberg har dock avböjt att medverka i boken, enligt författarna.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!