Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny bluff på Blocket – Bengt utsatt för försök

Bengt Hjelm fick ett mejl som såg ut att vara från Blocket och han uppmanades att lämna ut sina kontouppgifter. Men Bengt genomskådade bluffen.
Foto: Ronny Johannesson
Bluffmejlet som skickades till Bengt.

Bengt Hjelm fick ett mejl där han ombads fylla i kontouppgifter för att reglera ett fel rörande en annons han lagt upp på Blocket.

Meddelandet är bara ett i raden av bluffmejl som strömmar ut till nätanvändare i Sverige. Bengt Hjelm har blivit van vid bedrägeriförsöken.

– Jag polisanmäler inte. Tyvärr känner jag så, de kan inte göra något. Det man kan göra är att informera Blocket och varna andra.

I meddelandet som landade i Bengt Hjelms mejlkorg i tisdags innehöll en länk. Då det av misstag dragits 120 kronor för mycket från Bengt Hjelms kontokort behövde han nu genom en länk lämna sina kontouppgifter så att misstagen kunde korrigeras. Avsändaren var, enligt mejlet, Blocket.

Det var bara det att Bengt hade betalat för sin Blocketannons via telefon. Hela meddelandet var en bluff. Det var inte första gången Bengt Hjelm utsattes för ett bedrägeriförsök efter att han annonserat på Blocket.

– Jag har vid minst tre-fyra tillfällen fått liknande meddelanden. Varje gång jag har fått något sådant har jag vidarebefordrat det till Blocket. Jag går aldrig in på länkarna i mejlen. Det har jag inte ett dugg intresse av.

Polisanmäler inte

Mejlet är ett bedrägeri. Men någon polisanmälan blir det inte.

– Nej, det lönar sig inte. Det skulle varar att ta polisens resurser i anspråk i onödan. Det finns bättre saker de kan lägga resurserna på.

På Blocket känner man väl till bluffarnas verksamhet. Den nya bluffen som riktades mot Bengt Hjelm upptäcktes under tisdagen.

– Det första vi gör är att söka upp var i världen sidan finns. Sedan försöker vi kontakta de ansvariga för det webbhotell där bedragarna hyr utrymme för att de ska släcka ner sidan, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Rekordet: Nio minuter

Hur lång tid detta tar varierar. Rekordet för Blocket är nio minuter från det att man fick reda på blufförsöket tills sidan var släckt. Ibland tar det längre tid.

– Den bluffen som du pratar om här lyckades vi släcka ner efter ungefär ett dygn, säger Thomas Bäcker.

Han berättar att arbetet för att jaga hindra bedragarna är ständigt pågående. I nätbluffarnas värld är e-postadresser hårdvaluta. På Blocket använder man därför system för att skydda säljarens e-postadress. Men ändå hittar bedragarna kryphål.

– Vi tycker att vi har ett visst ansvar eftersom man använder vårt varumärke i de här bluffmejlen. De jobbar så, man använder myndigheter och etablerade företag och utnyttjar deras varumärken.

Thomas Bäcker tycker sig ha märkt att den här typen av nätbedrägerier, så kallad phishing, där bedragarna utger sig för att vara stora företag eller banker har ökat över sommaren. Sommaren är högsäsong för nätbluffar, kanske för att Sommarsverige går på halvfart i semestertider. Men bluffmejlen dyker upp under hela året.

Manar till sunt förnuft

– Det brukar komma en laddning av sådana här bluffmejl någon eller några gånger i kvartalet. Jag har en känsla av att de som ligger bakom försöker hitta tidspunkter då folk är mer mottagliga, till exempel i skatteåterbäringstider och kring jul.

Bengt Hielm lägger blufförsöket till handlingarna. Trots att det finns en rad tips på hur man skyddar sig och hur man handlar försiktigt på nätet tycker han att det bästa motmedlet mot bedragarna är sunt förnuft.

– Vi som är ute på Blocket får tänka lite själva, du får inte gå på alla dumheter som kommer. Jag har fått mejl på annonser som är uppenbart skoj. Men vissa går på det, det är hemskt tråkigt.

Och trots de tråkiga erfarenheterna har inte Bengt Hjelm avskräcks från att handla på nätet.

– Nej nej nej. Det handlar bara om att ha lite sunt förnuft. Om något verkar superfantastiskt så ska man titta två gånger.

SÅ SKYDDAR DU DIG MOT NÄTFISKE

Se upp för löften. Meddelanden bygger ofta på att det finns ett brådskande ekonomiskt budskap, antingen att man kommer att förlora pengar eller få pengar om man gör som det står i meddelandet. Så uttrycker sig sällan banker och seriösa företag.

Försök svara på mejlet. Då dyker det ofta upp en helt annan adress än den som står som avsändare, ofta en väldigt lång och krånglig adress. Det är ett varningstecken.

När man betalar med kort på nätet ska man alltid kolla så att sidan är certifierad. Det ser man i adressfältet. En säker sidas adress börjar med https, inte bara http.

Tycker du att en uppmaning verkar märklig, kontakta företaget och dubbelkolla.

Har du lämnat ifrån dig kortuppgifter och du misstänker att något är fel, kontakta din bank, spärra kortet och polisanmäl.

Källor: Polisen, Blocket och Thomas Bäcker

FLERA FALL I ÅR

26 juli lotterivinst

Ica-bluffarna avslöjades i slutet av juli när de försökte lura kriminalkommissarien själv. En bedragare ringde Anders Olofsson, som utreder bedrägerihärvor på Rikspolisens Nationellt bedrägericenter, och påstod att han var en av tio finalister i ett Ica-lotteri där vinnaren skulle kamma hem 10 000 kronor. För att få pengarna var han tvungen att köpa omega 3 till halva priset. Ica-bedragarna ringer framför allt upp äldre personer och försöker lura dem att köpa omega 3 månadsvis.

1 juni dubbelfaktura

I början av juni varnade Telia för nya bluffmejl där avsändaren påstod sig vilja betala tillbaka en dubbelfakturering. Bluffmejlet var utformat med Telias färger och en kopia av loggan. I mejlet påstods att mottagaren betalat en faktura två gånger. För att få tillbaka pengarna uppmanades kunderna att logga in med sina kunduppgifter via en länk. De som klickade på länken och följde instruktionerna riskerade att få sina bankkonton tömda samt få ett virusprogram installerat.

9 maj skatteåterbäring

När slutdatumet för deklarationen passerat välde bluffmejlen ut från personer som ville komma åt andras skatteåterbäring. Skatteverket gick ut och varnade för bluffmejlen. Bedragarna hade skapat en kopia av Skatteverkets hemsida och skickade ut bluffmejl med Skatteverkets logga och utformning. I mejlet stod det att mottagaren får skatteåterbäring på 5 230 kronor och att personen skulle följa en länk och fylla i sitt kontonummer för att få pengarna så snart som möjligt. Verksamhetsutvecklaren Kay Kojer poängterade att Skatteverket inte skickar ut mejl och aldrig ber om uppgifter.

22 april dubbeldebitering

En stor mängd falska mejl om dubbeldebitering skickades ut till bankkunder under två veckor i april, efter att Swedbank hade haft ett stort datorhaveri. Bluffmakarna utgav sig från att komma från Visa och Mastercard. I mejlet angavs att personen blivit debiterad två gånger i samband med sin senaste betalning och uppmanades klicka på en länk. Enligt polisen räckte det med att klicka på länken i mejlet för att ge bedragarna tillgång till offrets dator.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!