Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny betalsmäll kan drabba svenska bilister: ”Orimligt”

Det kan bli dyrare att ta bilen till Danmark. När den extra vägavgiften påförs nästa år kan det slå hårt mot dagsturismen.Foto: NILS MEILVANG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Upp till 250 kronor extra kan det kosta för att ta bilen i Danmark.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nästa år kan en rejäl prissmäll vänta svenska turister som är i Danmark för ett kortare besökFoto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Att ta bilen till Danmark nästa år kan bli en kostsam historia.

En extra vägavgift för samtliga utländska fordon väntas slå hårt mot bilister som bara är ute på en endagsutflykt.

– Det vore orimligt om de ska betala 250 kronor i extra avgift för att köra på danska vägar under bara en eller två dagar, säger Caroline Ullman-Hammer, vd för Öresundsbrokonsortiet till Sydsvenskan.

Det är Sydsvenskan som berättar om den nya skatten som har fått Öreresundsbrokonsortiet att reagera.

– Vi känner en oro för de nya avgifterna. Risken är att biltrafiken över Öresundsbron minskar kraftigt om den som gör ett kort besök i Danmark måste köpa ett vägpass för tio dagar, säger Caroline Ullman-Hammer, vd för brokonsortiet, till Sydsvenskan.

Enligt det förslag som i dag ligger på bordet ska avgiften betalas elektroniskt, inte via en biljett liknande det system som finns i Schweiz och Österrike.

250 kronor för tio dagar i Danmark

Priserna är inte satta än men enligt Sydsvenskan kan det handla om mellan 25 och 250 kronor för en tiodagarsbiljett, upp till 500 kronor för en tvåmånadersavgift och 3 000 svenska kronor för en årsavgift.

Caroline Ullman-Hamner, vd på Öresundsbrokonsortiet.Foto: Pressbild

Öresundsbrokonsortiet befarar att detta kraftigt kan påverka trafiken över bron och vädjar i ett brev till den danske transportministern Ole Birk Olesen om att skona de som bara besöker Danmark för en kortare period.

– De flesta av våra kunder åker antingen till Danmark över dagen eller för att bli borta över en natt. Det vore orimligt om de ska betala 250 kronor i extra avgift för att köra på danska vägar under bara en eller två dagar, säger Caroline Ullman-Hammer till Sydsvenskan.

Också danska trafikanter ska betala avgiften, men det kommer de göra samtidigt som de betalar sin vanliga vägtrafikskatt, skriver tidningen.

De exakta priserna väntas vara bestämda till hösten, enligt Sydsvenskan.