Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny app ska hjälpa unga att hitta hjälpen

Linda Karlsson, 34, var själv mobbad under högstadietiden i Ystad. "Jag sträckte ut en hand men ingen hjälpte mig. Nu vill jag stödja barn i att hitta hjälpen de behöver" säger Linda. Foto: Privat
En flicka provar appen LiKaStark som ska hjälpa utsatta barn att få hjälp. Foto: Dorotea Pettersson

Linda Karlsson, 34, blev mobbad och trakasserad på högstadiet i Ystad. När hon bad vuxenvärlden om stöd fick hon det inte.

Med sin nya app LiKaStark vill hon hjälpa dagens barn och unga att hitta rätt hjälp.

– Kattis Ahlström kommer och håller tal på releasen, det är en sådan bekräftelse på arbetet jag gör, säger Linda Karlsson

Linda Karlsson

Ålder: 34

Bor: Ystad

Familj: Hustrun Linda Nilsson, barnen Sixten åtta och Walter fyra

Aktuell: Har skapat appen LiKaStark för att stödja utsatta barn och unga. Ordförande för organisationen med samma namn som står bakom appen.

När Linda Karlsson gick på högstadiet i Ystad blev hon förföljd och hånad av tre tjejer i skolan.

– Skolavslutningen i nian var det lyckligaste dagen i mitt liv, berättade Linda för Ystads allehanda.

Under uppväxten i Ystad trodde Linda att hon var den enda som inte hade vänner, den enda som var mobbad och den enda lesbiska tjejen i hela Ystad. Internet fanns inte då, något hon både tror var bra och dåligt.

– När jag lämnade skolgården lämnade jag också mobbarna. Nu följer ju mobbingen med i mobilen i fickan och når det utsatta barnet hela tiden. Jag var med skyddad men samtidigt blev jag ju väldigt isolerad och ensam.

Började föreläsa om mobbningen

Linda började föreläsa om sin mobbning redan som 15-åring. Då pågick den fortfarande.

– Jag fattar inte hur jag orkade. I dag brinner jag för mina föreläsningar men de tar mycket kraft eftersom jag blottar mycket av mig själv.

Varje föreläsning börjar med att Linda skriver upp alla hjälplinjer och organisationer som barnen kan få stöd från på tavlan i klassrummet. Det är mängder av telefonnummer och länkar.

– Man ser rätt så snabbt vem som är utsatt och sitter och vrålstirrar på tavlan för att memorera allting. Den utsatte kan ju inte heller skriva ner det eftersom det kan bli skäl till ännu mer trakasserier mot den mobbade. Jag insåg att de var omöjligt för barnen att hålla reda på all informationen.

När Linda inte föreläser arbetar hon med att utveckla appar och reklamfilmer. Plötsligt insåg hon att hon kunde kombinera appbyggandet med föreläsningarna.

– Nu behöver barnen bara komma ihåg LiKaStark. I appen finns information till den som är mobbad, har självskadebeteende eller blir utsatt för våld, exempelvis. Den leder barnen vidare till rätt organisation som kan hjälpa just dem med deras problem. På torsdag lanseras äntligen appen med Kattis Ahlström som invigningstalare och det känns så bra och rätt.

"Finns två offer"

Även om hon som mobbad var ett offer ser Linda att det finns en till person som inte mår bra. En individ som samhället ofta missar.

– Barn med en sund hemmiljö, en trygg skola och stöd från vuxna behöver inte hävda sig genom att trycka ner andra. Den som mobbar mår inte heller bra. Hur ser deras situation ut? Under mina föreläsningar försöker jag tala till båda personerna.

Linda flyttade till Malmö efter studenten. Det var en sorts flykt erkänner hon i efterhand. Till Ystad återvände hon först åtta år senare med hustrun Linda Nilsson när de väntade sitt första barn.

– När jag kom tillbaka kom också många minnen fram. Jag insåg att jag behövde bearbeta dem för att bli hel. Som tonåring tänkte jag hela tiden på tågrälsen som en sista utväg när livet var jobbigt. Nu bor jag i ett radhus där samma tågräls löper på baksidan av min trädgård. Jag vill visa unga, oavsett deras problem i livet, att tågrälsen inte är den bästa utvägen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!