”Påskkärringar”, ”araber” och ”serverar dom halal-kött där?”.
Det är några av kommenterarna som har kommit in under bilden som togs i smyg på Nurten Kaya, 54, och hennes väninna när de åt middag på en pizzeria i Skurup för två veckor sedan.
På onsdagskvällen upptäckte de själva bilden – som har gillats och kommenterats flitigt på Facebook.
– Jag blev helt chockad. Jag visste inte ens att de tog bild på oss. Jag fick panik och blev nervös för vad som skulle hända, säger väninnan som vill vara anonym.
Dottern: ”Rasismen har vuxit”
Väninnan har bott i Sverige i nästan 45 år och Nurten Kaya har bott här i 35 år.
Nurtens dotter Eda, 23, reagerade starkt på uthängningen, och tycker att det handlar om rasism att skriva nedsättande om kvinnor med slöja.
– Det är tråkigt att rasismen har vuxit eftersom Sverige numera är ett mångkulturellt land med många nationaliteter. Om vi inte hade haft mångkulturen hade vi bara ätit tråkig potatis, sill och jordgubbar med grädde på sommaren.
– Att uttrycka sig rasistiskt är inte okej. Man får klä sig hur man vill och får vara hur man vill. Vi lever i ett fritt land och man ska inte bli dömd av någon.

Därför lade polisen ner fallet
Samma kväll som familjen såg inlägget på Facebook valde de att polisanmäla avsändaren för ofredande. Två dagar senare lades fallet ner med motiveringen att det inte var så pass grovt att det kan betraktas som ofredande.
– Det förefaller vara ett hatbrott, men man har bedömt att inte gå vidare med det, säger Tenny Ericsson, inre befäl vid polisen i Ystad.
Han säger att det inte är ovanligt med kränkningar på nätet, men att enstaka inlägg sällan leder till utredningar.
– Det är också ganska många som är lättkränkta. Men det sker mycket dåligt uppförande på nätet, folk tänker inte på hur de uttrycker sig.
Juristen: ”Många friande domar”
Enligt Ängla Eklund, jurist och ordförande för Institutet för juridik och internet, kan uthängningen av kvinnorna röra sig om hets mot folkgrupp eller förtal.
Men däremot inte ofredande.
– Ofredande behöver man upptäcka medan det begås. Det har varit många friande domar gällande smygfotografering just för att man inte märkte det under tiden det hände, eller upptäckte det för sent, säger hon.

Det är inte heller olagligt att fotografera någon på allmän plats och publicera på sociala medier, förklarar hon.
– Sådana här luckor uppstår nästan hela tiden, och kommer att fortsätta göra det, för att det är en fin balansgång mellan yttrandefrihet och integritet. Men det skapar luckor för i vissa fall uppenbart kränkande beteenden.
Ska skriva brev till Stefan Löfven
Nurtens dotter Eda berättar att hon blev frustrerad och chockad över att polisen lade ner ärendet.
Men i stället för att lägga det bakom sig planerar hon att skriva ett brev till statsministern Stefan Löfven i hopp om förändring.
– Det borde tas på allvar av polisen och politikerna. Man ska inte känna sig utsatt för vart man kommer ifrån, oavsett om man är jude, muslim, kristen, svart eller vit och så vidare.
Eda säger att hennes mamma är ledsen över inlägget och de hånfulla kommentarerna som har trillat in.
– Varför ska man ha fördomar om folk med annan etnicitet, folk som man inte ens känner? Det är konstigt och absolut inte okej, säger Eda Kaya.