Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu vrids vårvärmen upp i Sydsverige

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Foto: Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter några ovanligt kalla vårveckor vrids värmen upp rejält – och det snabbt.

Temperaturen väntas stiga från några enstaka plusgrader till sommarvärme nästan över en natt.

I Skåne kan det bli upp mot 25 grader på måndag – och värmen ser ut att stanna ett tag.

Låt dig inte nedslås om det ser ut att hänga regn i luften. Det kommer sannolikt att regna en hel del på vissa håll de kommande dagarna, med ett nederbördsområde som rör sig över Västsverige och fortsätter norrut.

– Söder om det här har det börjat spricka upp, temperaturen stiger och nu är vi nästan uppe i 20 grader i Skåne, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Therese Fougman.

– Varmluften kommer upp över landet med början i dag och sprider sig vidare norrut under morgondagen.

Årets varmaste dag?

Våren har hittills varit ovanligt kall och många har behövt vinterkläder ända in i maj. När det ställer om skarpt är det tveksamt om man ens behöver leta fram sin vårjacka.

– I morgon ser det ut att kunna bli 25 grader i delar av Götaland och södra Svealand, så jag skulle tro att det blir årets hittills varmaste dag. Kanske når vi upp till det redan i dag (söndag) i Skåne, men det blir definitivt varmare i morgon, säger Fougman.

– Det kommer kännas konstigt att inte behöva ta på sig jackan. Det omslaget från en dag till en annan kommer att vara som mest kännbart.

Att temperaturen når upp till omkring 25 grader vid enstaka tillfällen i maj är inte ovanligt, men meteorologen ser nu att det kan hålla i sig över flera dagar.

Längs med gränsen

Regnet i väst kan också vara relativt uthärdligt. Med lite tur skvätter det över på Norge i stället.

– Det kommer att bölja fram och tillbaka vid gränsen. Hamnar det några mil längre västerut blir det soligt och 25 grader varmt i Västsverige. Hamnar det där så blir det regn och 12 till 14 grader, säger Therese Fougman.

– Även om det regnar kommer det inte att vara varje dag. Och det kommer ju ändå vara lite skönare och varmare i regnet.


TV: Sanna, 21, var osynligt sjuk i tre år – sen fick hon ovanliga diagnosen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!