Brev från polisens facebooksida.
Brev från polisens facebooksida.

Nu varnar polisen för en falsk tiggeriliga

Publicerad

En tiggeriliga som utgav sig för att vara döva försökte få folk att skänka pengar.

När en civilpolis vägrade blev stämningen hotfull – och en tiggande kvinna började plötsligt att tala.

Nu varnar polisen för tiggarna.

– Skänk inte om du inte är säker på var pengarna går, säger Lotta Hansson, informationschef på polisen i Blekinge.

"Snälla donera en slant till förmån för dövstumma och handikappade". Så stod det på lappar som några välklädda kvinnor bar runt på i Karlskrona.

Kvinnorna vädjade om pengar som skulle gå till ett bra ändamål – och nu larmar polisen allmänheten genom ett inlägg på Facebook.

– De vill att man ska skriva på en lapp med namn, bostadsort och summa man skänker. Varför de gör så vet jag inte, säger Lotta Hansson.

Den fejkade insamling upptäcktes av en civilpolis. När polisen vägrade skänka pengar blev en av kvinnorna påstridig. Polisen fattade misstanke och visade sin polislegitimation.

Då skrek den "döva" kvinnan rakt ut i luften och fem män kom direkt till undsättning – och stämningen blev hotfull.

Hela situationen slutade med att nio personer greps.

"Människorna spelar på empati"

Nu varnar polisen för ligan – med hjälp av ett Facebookinlägg.

– De här människorna spelar på empati. Skänk inte pengar om du inte vet var det går. Vanligtvis går en insamling till sådana här ändamål till på helt andra sätt, säger Lotta Hansson.

Texten som skrevs av polisen i Karlskrona på Facebook har fått närmre tvåtusen delningar. Responsen har varit stor och enligt kommentarerna har liknande ligor varit i farten i många andra städer där falska tiggare försökt lura till sig pengar.

Från polisens sida är man säker på att det handlar om bedrägeri. I en närliggande bil hittade man ytterligare fynd som styrker det.

– När vi tog in personerna på förhör så var de inte direkt stumma, säger Lotta Hansson

Är brottsligt

Tiggeriligan har nu släppts men är fortsatt misstänka för bedrägeri.

– Går man ut med information om att man skänker pengar till dövstumma så ska pengarna gå till dövstumma. Annars är det brottsligt, säger Lotta Hansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag