Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu utvisas Diyora, 18 – fick två dagar att boka biljett

Diyora tog studenten – nu ska hon och mamman utvisas
I våras tog Diyora studenten i Malmö.
Foto: Privat
Nu har hon fått besked att hon måste boka biljetter till Kazakstan.
Foto: Privat
Diyora är orolig för hur livet ska bli i Kazakstan.
Foto: Maja Strömberg

Efter lång tid så kom beslutet – Diyora Pazilova, 18, utvisas från Sverige.

Hon måste säga hejdå till sin pappa, sina vänner – hela sitt liv och tvingas åka till Kazakstan - ett land hon inte vet mycket om.

– Jag känner mig helt krossad, säger Diyora Pazilova.

Kvällsposten har berättat om Diyora Pazilovas fall. I våras tog hon studenten från Naturprogrammet på Malmö Latinskola. Samtidigt visste hon att hon förmodligen snart skulle tvingas lämna landet hon kallar sitt hem.

Under onsdagen fick familjen ett brev - de hade två dagar på sig att boka biljetter annars skulle polisen ta över. Enligt Diyora skulle brevet kommit redan för fem dagar sedan.

– Jag ringde Migrationsverket och de sa att det tyvärr blev som det blev men att de inte kunde förlänga. Det blev stressigt, säger Diyora Pazilova.

Nu är biljetterna bokade. Den 5 november åker Diyora och hennes mamma till Kazakstan, ett land som i princip är helt främmande för 18-åringen.

– Föreställ dig att lämna allt du gjort de senaste åtta åren bakom dig. Din andra barndom, säger Diyora Pazilova.

Kvar i Sverige finns hennes pappa, vänner och framtid. 

Migrationsverkets beslut

Familjen tillhör den muslimska minoritetsgruppen uigurer. Till Diyora var tio år bodde de i Kina där gruppen förföljs. Familjen flydde, pappan har beviljats asyl eftersom han har kinesiskt medborgarskap. Diyora och hennes mamma anses inte ha asylskäl då de är är medborgare i Kazakstan.

– Vi har vi bedömt att situationen är annorlunda där och vi anser inte att de riskerar att förföljas, har Iréne Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket sagt till Kvällsposten.

Migrationsverket anser att familjen kan välja att bo i Kazakstan:

”Det finns inte någon generell skyldighet för en stat att respektera utlänningars val av land för sin bosättning och tillåta familjeförening på sitt territorium.”

Migrationsverket har undersökt om ett avslag skulle strida mot rätten till familjeliv enligt Europakonventionen men konstaterade att eftersom hon är med mamman så är det inte fallet.

Tacksam för tiden i Sverige

Nu är Diyora orolig för hur det ska gå. Hon och hennes mamma vet inte var de ska bo I Kazakstan. Hon önskar att inte någon ska behöva gå igenom samma sak.

– Det är helt omoraliskt att man kan ta sådana här beslut för någon som redan har etablerat sig. Jag vill uppmärksamma konsekvenserna det får för familjer, säger Diyora Pazilova.

Samtidigt är hon tacksam för sin ”andra barndom” i Sverige och hoppas kunna återvända någon dag.

– Jag fått vackra, oförglömliga minnen. Jag fick ta studenten, vilket jag är sjukt tacksam för. Tiden jag fått spendera här har varit fantastisk även om jag inte får fortsätta , säger Diyora.

Valeriia om utvisningen: ”Jag fick en panikattack”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!