Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu tvingas Margrethe bryta sin nyårstradition

Drottning Margrethe håller ett nyårstal varje nyårsafton. Foto: Danska kungahuset
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Drottning Margrethes tv-sända nyårstal är en stor sak i Danmark. 

Men i år blir inte allt som vanligt.

Allt på grund av ett stort underjordiskt avloppsbygge. 

Klockan 18 den 31 december bänkar sig många danskar i tv-soffan för att följa sin drottning Margrethes traditionella nyårstal. Talet sänds live både i tv, radio och på nätet. 

Även utanför slottet Amalienborg brukar tusentals människor samlas för att på storbildsskärmar höra sin regent prata om året som gått och vad som komma skall under det nya året. 

Uppemot tre fjärdedelar av den danska befolkningen brukar följa talet och en Gallupundersökning som gjordes för några år sedan visar att danskarna tycker att drottningens tal är viktigare än sex och fyrverkerier för en lyckad nyårsafton. För männen toppade hon listan över nyårsaktiviteter. Kvinnorna placerade hennes tal på andra plats efter ”gemenskap med andra människor”. 

 

Drottning Margrethe har ett tufft år bakom sig med maken prins Henriks död. Foto: IBL BEST IMAGE

Nyårstalet flyttas

Genom åren har drottning kommit med olika viktiga meddelanden under sina tal. 

2016 annonserade hon till exempel att hennes make prins Henrik skulle gå i pension. 

Andra år har hon sagt till sina landsmän på skarpen, ofta med temat att danskar har det mycket bättre än de flesta på jorden och bör sluta gnälla. 

Men i år blir traditionen lite annorlunda. Det danska kungahuset meddelade under måndagen i ett pressmeddelande att nyårstalet i år inte kommer sändas från drottningens mottagningsrum på Amalienborg, inte heller kommer det finnas några storbildskärmar utanför slottet. 

I stället flyttas nu talet till drottningens residens på Fredensborgs slott strax utanför Helsingör. 

 

Här på Fredensborgs slott hålls talet i stället. Foto: LASSE SVENSSON

Avloppsbygge under Köpenhamn

Flytten tvingas fram av ett stort underjordiskt avloppsbygge i Köpenhamn, precis under Amalienborgs slottsgård. 

”Renoveringen är en del av den så kallade skyfallssäkringen av Frederiksstaden och Bredegadekvarteren varifrån regnvatten under skyfall snabbt ska kunna ledas bort och ut i hamnen precis i höjd med Amalienborgs slottspark”, skriver det danska kungahuset i ett pressmeddelande. De meddelar också att alla nyfikna är välkomna att följa nyårstalet på Fredensborgs slottsgård.

För drottningen är det första nyårstalet efter prins Henriks död. Han tog sina sista andetag just på Fredensborgs slott. Nyårstalet lär bli känslosamt för drottning Margrethe.