Foto: Lennart Månsson / Bildbyrån
 Foto: Lennart Månsson / Bildbyrån

Nu tvärvänder rektorn: Tomtar visst välkomna

Publicerad

Tomtar och pepparkaksgubbar var bannlysta i årets luciatåg på Alvikenskolan i Bromölla.

Nu gör rektorn Malin Winther en tvärvändning och säger att alla är välkomna.

- Vi exkluderar ingen på skolan. Alla är välkomna oavsett klädsel, säger rektorn.

Kristianstadsbladet var först  med att berätta om att skolbarn utklädda till tomtar och pepparkaksgubbar var förbjudna i årets luciatåg på Alvikenskolan i Bromölla.

När sedan Kvällsposten återgav uppgifterna skapades en folkstorm i de svenska stugorna. Kvällspostens artikel spreds som en stormvind i sociala medier.

Inte beredd

Rektorn Malin Winther säger att hon inte var beredd på anfallet.

- Det hör av sig människor från hela Sverige med synpunkter. Min assistent är fullkomligt nedringd. Det har satt i gång en process vi inte kunde tänka oss.

Enligt rektorn hade arbetslaget som ansvarar för luciafirandet i år bestämt att man skulle ha ett luciatåg utan varken tomtar eller pepparkaksgubbar.

– Vi såg inget konstigt i det. Det skulle bli ett luciatåg enligt den traditionella formen, utan nymodigheter som tomtar och pepparkaksgubbar

Vill inte bära klänning

Men från föräldrahåll ifrågasattes beslutet att stoppa både tomtarna och pepparkaksgubbarna och deras sånger i luciatåget.

Rektorn fick utstå massivt näthat och på en av sajterna slogs det fast att "anledningen till alla dessa bannor är att dessa figurer har gamla könsroller samt kränker mörkhyade personer och muslimer"

"Vi stänger inga dörrar"

Rektorn säger att hon är väldigt förvånad över de vuxnas reaktioner och hävdar bestämt att skolan inte haft någon dold agenda för luciafirandet.

- Vi har inte haft någon förbudsdiskussion över huvudtaget. I det här läget känner jag att föräldrarna gått händelsen i förväg och dragit egna och felaktiga slutsatser. Det är synd att dom inte pratat med mig om hur det verkligen förhöll sig.

Så vad händer nu med tomtarna och pepparkaksgubbarna i luciatåget?

- Vår förhoppning är fortfarande att det planerade luciatåget kan hållas i traditionell anda. Men vi utestänger absolut inga barn.

Så de som kommer utklädda till tomtar får vara med i luciatåget?

- Det blir lite konstigt enligt vår planering, men vi stänger inga dörrar, inte ens för tomtar.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag