Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu tvärvänder rektorn: Tomtar visst välkomna

Foto: Lennart Månsson / Bildbyrån

Tomtar och pepparkaksgubbar var bannlysta i årets luciatåg på Alvikenskolan i Bromölla.

Nu gör rektorn Malin Winther en tvärvändning och säger att alla är välkomna.

- Vi exkluderar ingen på skolan. Alla är välkomna oavsett klädsel, säger rektorn.

Kristianstadsbladet  var först  med att berätta om att skolbarn utklädda till tomtar och pepparkaksgubbar var förbjudna i årets luciatåg på Alvikenskolan i Bromölla.

När sedan Kvällsposten återgav uppgifterna skapades en folkstorm i de svenska stugorna. Kvällspostens artikel spreds som en stormvind i sociala medier.

Inte beredd

Rektorn Malin Winther säger att hon inte var beredd på anfallet.

- Det hör av sig människor från hela Sverige med synpunkter. Min assistent är fullkomligt nedringd. Det har satt i gång en process vi inte kunde tänka oss.

Enligt rektorn hade arbetslaget som ansvarar för luciafirandet i år bestämt att man skulle ha ett luciatåg utan varken tomtar eller pepparkaksgubbar.

– Vi såg inget konstigt i det. Det skulle bli ett luciatåg enligt den traditionella formen, utan nymodigheter som tomtar och pepparkaksgubbar

Vill inte bära klänning

Men från föräldrahåll ifrågasattes beslutet att stoppa både tomtarna och pepparkaksgubbarna och deras sånger i luciatåget.

Rektorn fick utstå massivt näthat och på en av sajterna slogs det fast att "anledningen till alla dessa bannor är att dessa figurer har gamla könsroller samt kränker mörkhyade personer och muslimer"

"Vi stänger inga dörrar"

Rektorn säger att hon är väldigt förvånad över de vuxnas reaktioner och hävdar bestämt att skolan inte haft någon dold agenda för luciafirandet.

- Vi har inte haft någon förbudsdiskussion över huvudtaget. I det här läget känner jag att föräldrarna gått händelsen i förväg och dragit egna och felaktiga slutsatser. Det är synd att dom inte pratat med mig om hur det verkligen förhöll sig.

Så vad händer nu med tomtarna och pepparkaksgubbarna i luciatåget?

- Vår förhoppning är fortfarande att det planerade luciatåget kan hållas i traditionell anda. Men vi utestänger absolut inga barn.

Så de som kommer utklädda till tomtar får vara med i luciatåget?

- Det blir lite konstigt enligt vår planering, men vi stänger inga dörrar, inte ens för tomtar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!