Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu stoppas joggare – av rädsla för smittspridning

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Från och med nu är det inte tillåtet att jogga i den vackra Frederiksberg Have.
Foto: HÅKAN BOSTRÖM / BOSTRÖM HÅKAN
Den här joggaren lyder inte uppmaningarna.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT
Runt de populära ”söerne” är det nu enkelriktat som gäller.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I Danmark fortgår den stenhårda kampen mot spridningen av coronaviruset.

Sedan tidigare finns avståndsmarkörer i butiker och enkelriktade promenadstråk – den senaste åtgärden är att joggare förbjuds i Köpenhamns populäraste park. 

– Om vi ska följa myndigheternas anvisningar om två meters avstånd mellan varandra går det inte att ha en massa joggare på de smala stigarna, säger parkchefen Niels Mellergaard.

Danmark är stängt. Så låter det från officiellt håll. Men ändå är danskarna ute och rör på sig och i takt med det fina vårvädret börjar det bli för trångt på promenadstigar och i joggingspår. 

Första åtgärden från Köpenhamns kommun var att enkelrikta de mest attraktiva gång- och joggingstråken. På de gångbanorna kring ”söerne” får man till exempel bara gå eller springa medurs. 

Skyltar sattes upp under förra helgen och vakter var utplacerade för att kontrollera att promenadsugna Köpenhamnare gick åt rätt håll. 

I Köpenhamn är nu många promenadstråk enkelriktade.
Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT

Nästa steg är att sätta stopp för joggare. Från och med nu är det inte tillåtet att jogga i den vackra Frederiksberg Have som är Köpenhamns populäraste park. 

– Vi upplever i de här tiderna att riktigt många Köpenhamnare har en stor glädje av att använda det gröna andningshålet som Frederiksberg Have är. Men om vi ska följa myndigheternas anvisningar om två meters avstånd mellan varandra går det inte att ha en massa joggare på de smala stigarna, säger parkchefen Niels Mellergaard till TV2.

Nu hänvisas alla joggare till Søndermarken, en annan park i närheten. 

– Där är det bredare stigare och med plats till fysisk aktivitet, säger Niels Mellergaard. 

För att öka säkerheten ytterligare inför enkelriktade löpslingor. 

– Det gäller för alla parkens besökare. 

En karta visar vilket håll löparna får springa i den andra parken som de nu hänvisas till. Här är det moturs som gäller.
Foto: Slots- og Kulturstyrelsen

Markeringstejp i butiker

Även i butiker uppmanas danskarna att hålla avståndet till varandra. Enbart matbutiker och apotek får hållas öppna och enligt restriktionerna ska det finnas fyra kvadratmeter till varje kund och tillgång till handsprit. 

I stort sett alla kedjor har satt markeringstejp på golvet för att uppmana kunderna att hålla avståndet till varandra. Framförallt sitter markeringarna på golvet i kassaområdet, där det brukar samlas mycket folk på liten yta. Initiativet hyllas av den danska livsmedelsministern Mogens Jensen.

– När man befinner sig i det offentliga rummet, så håll avstånd. Det gäller inte minst våra butiker. Både av hänsyn till anställda och till andra i butikerna. Håll två meter avstånd. Det är avgörande för att smittan bromsas, säger han.

TV: Enkla lappsystemet – så hjälper grannarna varandra

Stuarts enkla idé fick lilla Ripon i England att gå ihop.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!