Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Astrid Lindgrens värld stoppar husförsäljning

Här på gatan lekte Lisa, Lasse och Bosse i böckerna och filmerna om barnen i Bullerbyn.
Foto: Husfoto/Christian Henningsson
Barnen från Bullerbyn framför husen de bor i. Ett av dem var ute till salu.
Foto: SF

I "Bullerbyhuset" växte Astrid Lindgrens pappa upp.

Sedan i våras har huset i Vimmerby legat ute till försäljning – men nu stoppas försäljningen av bolaget Astrid Lindgrens Värld.

De vill nämligen ta över huset själva.

Det lilla torpet är världsberömt tack vare Astrid Lindgren. Astrids riktiga pappa, Samuel August, växte upp i huset som också var skådeplats för filmerna om barnen i Bullerbyn.

I maj lades huset, som är på två plan, 85 kvadratmeter stort med 1 169 kvadratmeter stor tomt, ut till försäljning. Till huset hör även en uthuslänga med förrådsbod som har loft och matkällare.

Utgångspriset?

Det låg på 850 000 kronor. Men huset, som klassas som villa och fungerar som permanentboende, kommer förmodligen att stiga rejält i pris. Om det nu blir någon försäljning, alltså...

Alla vi barn i Bullerbyn hade biopremiär 6 december 1986.
Foto: SF

Astrid Lindgrens värld vill köpa huset

På torsdagen meddelades nämligen att försäljningen av huset stoppas. Intresset för "Mellangården" i Bullerbyn var mycket stort, men bolaget Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby AB har sagt att de vill ta hand om arvet.

I en ansökan till Kammarkollegiet skriver bolaget enligt Barometern att platsen redan i dag är kulturhistorisk samt att den besöks av många turister. Företaget vill att Mellangården renoveras och återskapas ”till den nivå som Astrid Lindgren beskriver i böckerna”.

Kammarkollegiet representerar Allmänna arvsfonden, och arvsfonden kan avstå från arv om till exempel dödsboet "innehåller egendom som har väsentlig betydelse ur kulturhistorisk synpunkt".

Samma sak gäller om det finns ett värde ur natur- eller kulturvårdssynpunkt.

Det är mellanhuset i "Bullerbyn" som var till salu.
Foto: Husfoto/Christian Henningsson

Ett av de mest omtyckta verken

Barnen i Bullerbyn är en av Astrid Lindgrens allra mest omtyckta verk och filmatiseringar. Det antas ofta att böckerna utspelas under mellankrigstiden och Lasse Hallströms filmer "Alla vi barn i Bullerbyn" och "Mer om oss barn i Bullerbyn" utspelas mellan 1928 och 1929.

Bullerbyn heter egentligen Sevedstorp och ligger i Vimmerby kommun.

Huset låg först ute till salu för 850 000 kronor
Foto: Husfoto/Christian Henningsson

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!