Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så fungerar vaccineringen – de får skyddet först

Vaccinet anlände till Sverige tidigt under lördagen.
Foto: Folkhälsomyndigheten
Vaccinet packades under lördagen upp på en hemlig plats för att sedan transporteras vidare ut i landet.
Foto: Folkhälsomyndigheten
Transporten omgärdades av ett stort hemlighetsmakeri, men enligt Folkhälsomyndigheten gick allt enligt plan.
Foto: Folkhälsomyndigheten

I dag inleds arbetet med att vaccinera sydsvenskarna.

425 doser ur den första leveransen har distribuerats över Skåne, övriga sydsvenska regioner har fått 200 doser var.

Under morgonen vaccineras de första patienterna efter en strikt plan.

– Det känns bra att vi nu är framme vid det här steget, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande. 

Under lördagen rullade lastbilen med de första vaccindoserna från Pfizers fabrik i Belgien in på svensk mark. Folkhälsomyndigheten meddelade på lördagsmorgonen att transporten gått enligt plan och att vaccindoserna ska packas om och förmedlas ut till landets 21 regioner under dagen. 

– I ett första skede vaccineras nu de som har det allra största behovet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Alla regioner kommer att få 200 doser var, förutom Skåne, Stockholm och Västra Götaland, som får 425 doser. Totalt får Sverige runt 9 800 doser i första leveransen, vilket räcker till strax under 4 500 personer då varje person behöver två doser med några veckors mellanrum för fullgott skydd. 

Den andra dosen kommer ligga kvar hos distributören för att säkerställa att de som fått en första dos även ska kunna få en andra dos, oavsett kommande planerade leveranser. 

Under transporten har ampullerna förvarats i kallare än minus 70 grader och när den fryskedjan bryts håller vaccinet maximalt fem dagar i kyl enligt Folkhälsomyndigheten. 

Statsministern: ”Skänker hopp”

Transporten av vaccinet, som godkändes av EU-kommissionen i måndags, har omgärdats av ett stort hemlighetsmakeri. 

Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnar vaccinleveransen och skriver på sin Instagram: 

”Det skänker hopp om att det kommer en mer normal tillvaro under nästa år. Men vi är inte där ännu. Tills vidare gäller att alla måste ta sitt ansvar. Det är bara så vi kan dämpa smittspridningen och värna dem som sliter i vården för att rädda liv.” 

Första bilderna på vaccinet i Sverige.
Foto: Folkhälsomyndigheten

Erbjuds alla över 18

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tidigare utsett 27, 28 och 29 december för starten på vaccinationsdagarna i EU. Men redan på annandagen började Ungern att vaccinera. Till skillnad från Sverige, som börjar med riskgrupper och de allra sköraste, inledde Ungern med vårdpersonal uppger TT. 

Målsättningen är att kunna erbjuda vaccin till hela den vuxna befolkningen i Sverige under första halvåret på 2021.

Även om man redan har haft covid-19 och troligtvis har antikroppar kommer man att erbjudas vaccin under det kommande året. Detta för att man ännu vet för lite om hur mycket antikroppar som krävs för immunitet och hur länge skyddet varar. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inte heller någon anledning att tro att det ger negativa effekter att ta vaccin trots eventuella antikroppar. 

Vaccinet är gratis i hela Sverige och erbjuds till alla som är över 18 år. Barn och gravida kommer inte att erbjudas vaccin i den plan som finns nu. 

I Skåne har ett antal särskilda boenden i Helsingborg valts ut för att få de första doserna under söndagen. Bakgrunden är att Helsingborg har hög smittspridning och att boendena ligger nära varandra, vilket är bra för transporttiderna och hanteringen av vaccinet från Pfizer/Biontech. 

Omfattande studier

I samband med den senaste massvaccinationen för svininfluensan i Sverige utvecklade knappt 500 barn och unga narkolepsi. Någon sådan risk ska dock inte finnas nu om man får tro forskarna. Den koppling som man i studier ha sett mellan svininfluensa/svininfluencavaccin och narkolepsi finns inte för coronaviruset enligt forskarna. 

– Jag förstår den mänskliga oron. Man har hört narkolepsi och hört svininfluensan. Men det finns inga indikationer överhuvudtaget på att vaccinen skulle vara farliga. Över 60 000 personer har varit med i olika vaccinstudier, och vi har inte sett några allvarliga bieffekter, har Farshid Jalalvand, forskare inom klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet tidigare sagt till Expressen.

Förhoppningen är nu att många ska vaccinera sig för att tvinga tillbaka pandemin. Mellan den 19 november och den 2 december lät Kantar Sifo 1 400 personer ta ställning till följande påstående:

”Jag är orolig för att ett framtida vaccin inte kommer vara fritt från allvarliga biverkningar.”

25 procent instämde helt och hållet och 27 procent att de instämde i ganska hög grad. 35 procent instämde i ganska låg grad och 9 procent inte alls. 4 procent var tveksamma eller vet inte.

Totalt omfattar samtliga prioriterade grupper cirka 360 000 personer i Skåne enligt Region Skåne. Det handlar då om alla äldre och övriga i riskgrupp samt vård- och omsorgspersonal.


Prioritetsordning för vaccination mot covid-19

Fas 1 januari

Särskilt boende för äldre, omvårdnad i hemmet

Personal äldreomsorg

Hushållskontakter omsorgstagare i hemmet


Fas 2 februari

Övrig vård- och omsorgspersonal

70 år eller äldre


Fas 3 mars

60-69 år med riskfaktorer

60-69 år

50-59 år med riskfaktorer

18-49 år med riskfaktorer


Fas 4

Vaccinering av allmänheten (18-59 år) när vaccinering av prioriterade grupper säkrats.


Källa: Region Skåne/skane.se DETTA ÄR VACCINATIONSPLANEN DÄR DU BOR:

SKÅNE

Region Skåne får 425 doser från den första leveransen. Under söndagen drar vaccineringen i gång. Flera särskilda boenden i Helsingborg har valts ut för att få de första doserna under söndagen och den första vaccinationen sker klockan 10 på Vårdcentralen Råå.


KRONOBERG

Region Kronobergs får 200 doser som fördelas mellan Växjö (100), Tingsryd (25), Ljungby (50) och Älmhult (24) enligt Smålandsposten som pratat med Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare på Region Kronoberg. 

Det ska dock enbart vara Växjö som inleder på söndagen medan övriga kommuner börjar vaccinera först under måndagen. Enligt ett pressmeddelande ska de första vaccineras vid tvåtiden på söndagen. 


HALLAND 

Precis som flera andra regioner i Skåne får Halland runt 200 doser i första skedet.  

– De första 200 doserna kommer att ges till ett särskilt boende i Halland. Vilket det blir har vi ännu inte fått ett helt definitivt besked om men det lutar åt att det blir ett boende i Halmstadsområdet, säger Johanna Wiechel-Steier kommunikationsdirektör på Region Halland, till Hallandsposten


KALMAR 

Region Kalmar får 200 doser i mellandagarna. De ska fördelas mellan Västervik och Mörbylånga kommun. Enligt Ölandsbladet kommer 75 på demensavdelningarna på äldreboenden i Mörbylånga kommun att vaccineras under måndagen. Målsättningen är att alla ska bli erbjudna vaccin innan sommaren. 


BLEKINGE 

Två äldreboenden i Karlhamns kommun blir först ut att börja vaccinera i Blekinge enligt Blekinge läns tidning. Det är Östralycke och Ekegårdens äldreboenden. 

– En bättre tillgång till vaccin får vi nog framåt februari. Runt skiftet februari - mars kan det vara i gång för den bredare allmänheten. Då räknar jag kanske med att vi är tidigt på det, säger Mats Berggren, operativ samordnare i regionen, till tidningen. 

Region Blekinge får runt 200 doser i första leveransen. 

TV: Här stoppas resenärer från Danmark – gränsen stängd

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!