Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu startar mc- dödssäsongen

Lund, 3 juni: En 23-årig man kraschar med en svängande bil vid Fäladstorget i Lund.
Foto: Joakim Kelemen

MALMÖ. När sommarvädret kommer ökar antalet motorcyklister på vägarna.

Samtidigt ökar även mc-olyckorna - minst 30 mc-förare har redan skadats svårt i Sydsverige i år och flera personer har avlidit.

- Jag vill uppmana mc-förare att ta det försiktigt, det är inte värt att ta risker i trafiken, säger Aday ­Kasselia, 31, som förlorade sin storebror Ninib i en mc-olycka för fyra år sen.

Vår- och sommarmånaderna är högsäsong för landets motor­cyklister. När solen tittar fram och dagarna blir varmare fylls vägarna av motorcyklister som njuter av landskapen.

Men det är ett livsfarligt nöje. Under de senaste åren har mellan 30 och 60 mc-förare omkommit i trafiken varje år.

Så sent som förra söndagen dog en 23-årig man i Lund sedan han i hög fart kraschat sin motor­cykel mot en svängande bil. Mannen dog omedelbart och hans motorcykel förvandlades till skrot i den våldsamma kraschen.

30 personer bara i år

Enligt Transportstyrelsens officiella siffror har 30 personer skadats svårt i mc-olyckor under årets första fyra månader.

Fram till och med den 15 maj i år har tre dödsolyckor rapporterats in, under samma period i fjol var siffran fem.

Olyckorna rapporteras in till Transportstyrelsens register via polismyndigheter och landets sjukhus med en viss fördröjning vilket gör det svårt att få en dagsaktuell siffra.

Vännen och brodern dog

För Aday Kasselia väcks smärtsamma minnen varje gång han läser eller hör om en ny dödsolycka med en mc-förare inblandad.

- Min bästa vän på gymnasiet dog i en mc-olycka. När min store­bror Ninib tog sitt mc-körkort tänkte jag på det hela tiden och bad honom vara försiktig.

Ninib jobbade som nätverkstekniker och livet låg framför honom. En tidig vårkväll i april 2008 körde Ninib och hans kompis varsin motorcykel i Härryda utanför Göteborg. Vid ett backkrön, där sikten var skymd, frontalkrockade de båda med en större jeep som var på väg att svänga.

Båda två omkom omedelbart.

För Aday Kasselia och hans familj har tiden sedan dödsolyckan varit fruktansvärd, tomheten efter Ninib är stor och stundtals svår att hantera.

Blev bara 29 år

Aday uppmanar alla andra mc-förare att ta det lugnt i trafiken och att tänka på riskerna som är förenade med de ibland superhöga hastigheterna.

- Om man sitter på en motorcykel måste man vara försiktig och tänka på sina nära och kära. Min bror blev bara 29 år och jag tänker på honom varje dag, vad han skulle ha sagt och tyckt om allt som sker. Nu har jag två barn och det är synd att min bror aldrig fick träffa dem, säger Aday Kasselia.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!