Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu stänger danskarna gränsen – mot Sverige

Sverige stängde gränsen redan 2015.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Stefan Löfven och Mette Fredriksen, svenska och danska statsministern, presenterade förslaget om utökat polissamarbete.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter höstens sprängdåd och gängskjutningar inför nu Danmark gränskontroller mot Sverige.

Förändringen gäller från och med i morgon, tisdag 12 november.

Redan för fyra år sedan införde Sverige kontroller för alla som reser in från grannlandet.

Bakgrunden till de nya gränskontrollerna är sprängdåden mot danska skatteverket och ett gängmord under sommaren. I båda fallen är svenskar misstänkta för brotten.

– Det ska inte vara så att man kan resa från Sverige till Danmark och placera ut dynamit i Köpenhamn, sa danska statsministern Mette Fredriksen i ett tal i augusti.

Vid attentatet placerades en mycket kraftig sprängladdning 60 centimeter från skattverkets huvudentré. Två svenskar anhölls i sin frånvaro inom en vecka och det stod klart att sprängladdning förts in från Sverige till Köpenhamn.

Kontrollerna kommer att fungera punktvis. Några gånger per vecka väntas gränsövergångarna kollas – medan gränserna är fortsatt helt öppna under andra tider. Man kan visa pass, men även ett godkänt id-kort duger. 

”Oroande utveckling”

Det gäller Öresundsbron men också övriga gränsövergångar: Färjeläget i Rönne på Bornholm, Helsingör, Fredrikshavn och Grenå.

Förändringen var bara en av 16 punkter i ett säkerhetsprogram som justitieminister Nick Hækkerup (S) la fram i oktober.

– Den organiserade brottsligheten från Sverige är central här. Vi har sett en oroande utveckling i Sverige med sprängningar och ökat våld, sa justitieminister Nick Hækkerup (S) då förslaget presenterades.

– Vi har haft koll på detta och beslutat oss för att stärka gränsskyddet mot Sverige.

Sverige stängde gränsen 2015

En av de andra punkterna var att svensk och dansk polis ska samarbeta tätare, skrev  de båda regeringarna i ett pressmeddelande

– Kriminaliteten är ett gränsöverskridande problem, och vi måste lösa det tillsammans. Nu styrker vi samarbetet för att öka tryggheten i båda länderna, sa Stefan Löfven.

Redan 2015 införde Sverige gränskontroller mot Danmark. Danmark i sin tur stängde i början av 2016 gränsen mot Tyskland. 

EU-länder som vill upprätta gränskontrollen måste avtala detta med EU eftersom en unionens grundbultar är den fria rörligheten. Flyktingströmmen och den gränsöverskridande kriminaliteten är danska regeringens argument för kontrollen mellan de båda nordiska länderna.


Ladda ner appen – Kvällsposten finns på plats i Sydsverige.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!