Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landshövdingens hyllning till Hallands sandstränder

Lena Sommestad, avgående landshövding i Halland.
Foto: Maths Jalhed / Länsstyrelsen
Välkomnar kungligheter. Som regeringens representant i länet faller det på landshövdingen att bland annat ta emot kungligheter. Som här när kronprinsessan Victoria besökte länet.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Lena Sommestad lämnar uppdraget som landshövding i Halland när hennes förordnande går ut i vår.

Regeringen har ännu inte offentliggjort vem som tar över.

– Jag har haft sex fantastiska år i ett fantastiskt län, säger den avgående landshövdingen.

Lena Sommestad, professor i ekonomisk historia och tidigare miljöminister i Sverige, blev den 1 april 2014 landshövding för Hallands län. Men i mars går förordnandet ut och då väljer hon att sluta för att i stället återvända till hemstaden Uppsala.

Hon ser tillbaka på händelserika år.

– Det har varit mycket som har hänt de här åren som har krävt samverkan mellan kommun, region och länsstyrelse och jag ser att vi nu jobbar väldigt fint tillsammans, säger hon.

Som tidigare miljöminister har miljöfrågorna i Halland seglat upp som fokusområde för landshövdingen. Även om uppdraget har krävt en stor bredd.

– Utöver tydliga mål för hur länet ska arbeta med miljö- och klimatfrågan har vi också arbetat mycket med jämställdhetsfrågor, säger Lena Sommestad.

Tiden i Halland har gjort avtryck på den avgående landshövdingen som hyllar länet ”som en bra plats att leva på”. Här kan man ha gyllene tider, anser hon.

– Människor har det bra här med fantastiska sandstränder som ligger som pärlband längs kusterna, underbar natur, ett starkt idrottsliv och en levande hembygdsrörelse. Man ser att det finns en stark kärlek till länet.

Med sig hem till Uppsala tar hon insikten om vad som är viktigt för sydsvenskar i allmänhet och hallänningar i synnerhet. Och en saknad av de fina stränderna förstås.

Till den nya landshövdingen har Lena Sommestad ett råd:

– Omfamna länet! Möt människorna, se och lär känna Halland. Här finns fantastiska möjligheter!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!