Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter trafikkaoset: ”Ta det fortsatt lugnt”

Stora trafikstörningar väntas: ”Ge er bara ut om man verkligen måste”
Foto: JENS CHRISTIAN
En buss körde ner i diket mellan Sölvesborg och Olofström under tisdagen.
Foto: ELKE RUMP
Ett tjockt snölager har lagt sig på marken i Karlshamn under tisdagen.
Foto: Läsarbild
ARKIVBILD. 25 centimeter snö väntas falla under onsdagen.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Josefine Bergstedt är meteorolog på StormGeo.
Foto: Privat
Per Holmberg är meteorolog på StormGeo.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 7

Snöovädret har skapat kaos i den Sydsvenska trafiken under onsdagen och räddningstjänsten har fått hantera ett stort antal trafikolyckor.

Vid 17-tiden var en skolbuss i Sölvesborg inblandad i en olycka. Fem barn satt på bussen, men ingen ska enligt polisen vara skadad.

– Med flaggningen som är ska man speciellt på mindre vägar ta det fortsatt lugnt, säger Jonas Hemert, inre befäl på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Det orangemarkerade området på SMHI:s varningskarta täckte stora delar av Sydsverige under onsdagsmorgonen.

Norra halvan av Skåne färgades in. Varningen sträckte sig vidare upp mot Halmstad i väst, fortsatte till Alvesta i Småland och hela vägen till Kalmar i öst. Stora delar av Blekinge omfattades också.

Orange hette fram tills nyligen klass 2-varning och innebär att vädret kommer bli rejält körigt.

– Det är mycket halt, sa Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten Syd, under onsdagsmorgonen. 

”Långvarigt och kraftigt snöfall som i kombination med vind kan ge upphov till stora störningar i trafiken samt elavbrott”, var SMHI:s prognos på sin hemsida.

Hästtransport körde av vägen

Vid lunchtid på onsdagen körde en personbil med hästsläp av vägen på E6 utanför Ängelholm. Vägen stängdes av helt i norrgående riktning och en häst skadades. Såväl vanlig ambulans som djurambulans skickades till platsen.

Det var vid tillfället mycket halt på vägen och blåste kraftigt från sidan, enligt räddningstjänsten.

– Hästen är ute, den ska ha vissa skador. Oklar omfattning, sa Tobias Aldgård, inre befäl vid räddningstjänsten Skåne nordväst, i samband med olyckan.

Polisen uppger senare på onsdagen att ingen person ska ha kommit till skada. Hästens eventuella skador är ännu oklara.

Under onsdagseftermiddagen har ett antal trafikolyckor inträffat i Sydsverige. Strax innan 17 ska två personbilar ha kolliderat på riksväg 25 mellan Lessebo och Hovmantorp och orsaka stopp i trafiken. 

Skolbuss i kollision 

Det är också ett antal fordon, bland annat en lastbil, som har havererat på E6 under onsdagseftermiddagen, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Olycka där lastbil kört av vägen i närheten av Växjö.
Foto: Carl Carlert / Carl Carlert
Olycka där lastbil kört av vägen i närheten av Växjö.
Foto: Carl Carlert / Carl Carlert

En buss ska ha varit med i en olycka på en mindre väg nära riksväg 15, i höjd med Målen, skriver polisen på sin hemsida. Fem barn och en chaufför ska vara inblandade, men ingen ska enligt uppgifter vara skadad.

I Halland har snön också dragit in och ställt till problem i trafiken. På Hallandsåsen var det stopp då flera lastbilar stannat i backen på vägen upp på E6 mellan Halmstad och Ängelholm, rapporterar P4 Halland.

Under onsdagsförmiddagen meddelade Skånetrafiken att de ställde in tåg mellan Hässleholm och Karlskrona. Vartannat Öresundståg på sträckan var helt inställt och ersattes med buss. Det var under onsdagen också stora störningar för tågtrafiken på sträckan mellan Malmö och Göteborg, på grund av ett växelfel i Båstad.

Bandvagnar i beredskap

På sina håll gick räddningstjänster upp i stabsläge, enligt Ekot – som också rapporterade att bandvagnar stod redo för utryckning i Kronoberg.

I Lund skedde under onsdagsförmiddagen en trafikolycka på E22 vid trafikplats Råby, i norrgående riktning. I olyckan var en bärgningsbil och en personbil inblandade och det beskrivs av polisen som en påkörning bakifrån.

På väg 104 i Kävlinge, i höjd med Lilla Harrie, inträffade ytterligare en olycka. 

– Det är en lastbil med betor som lagt sig i diket, sa Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten Syd, och fortsatte:

– En uppmaning är att hålla avstånd och ha rätt däck på bilen, och anpassa hastigheten.

SMHI har fortsatt orangemarkerat stora delar av norra Skåne, Blekinge, Halland och Småland men under onsdagskvällen verkar både vädret och trafikolyckorna ha lugnat sig något. 

– Just nu är det lugnt, det har kommit regn och är plusgrader, så halkan har väl avtagit för tillfället. Det finns nog risk att det fryser på i natt, säger Jonas Hemert, inre befäl vid räddningstjänsten Skåne Nordväst. 

Han säger att de haft några olyckor under dagen, men ingen med allvarliga skador som följd. 

– Det har inte varit några allvarliga olyckor. Det var mindre än väntat. Men med flaggningen som är så ska man speciellt på mindre vägar ta det fortsatt lugnt. 

SE FLER NYHETER: Region Blekinge inför nya coronarestriktioner

Besöksförbud på Blekingesjukhuset och munskydd i kollektivtrafiken införs