Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu skärps straffen för att skicka snoppbilder

Efter att straffen för att skicka oönskade snoppbilder höjts i Danmark, ger sig Eva Kjer Hansen (V) ut i skolor för att informera om de nya reglerna. Foto: MOGENS ENGELUND / WIKIMEDIA COMMONS
Nu inleder landets jämställdhetsminister en kampanj för att göra ungdomar medvetna om den nya lagen. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

27,2 procent – så många av danska kvinnor mellan 16 och 24 år har upplevt sexuella trakasserier över nätet, enligt det danska folkhälsoinstitutet.

Nu tar Danmarks regering krafttag mot så kallade ”dickpics”, snoppbilder, för att motverka trakasserierna.

– Det är ett våldsamt högt antal. Jag tror unga inte tänker på hur hårt det drabbar den det går ut över, säger Eva Kjer Hansen (V), jämställdhetsminister i landet, till nyhetsbyrån Ritzau.

Danmarks regering har skärpt straffet för att skicka ”dickpics”, oönskade bilder på könsorgan. Nu inleder landets jämställdhetsminister en kampanj för att göra ungdomar medvetna om den nya lagen och vad det kan innebära att skicka bilderna.

– Frågan är om ungdomar vet om att man inte oombedd får ta en bild på till exempel sin penis och skicka vidare. Det ska vara uppgjort. Annars är det faktiskt en sexuell kränkning, säger Kjer Hansen, enligt TT.

I dag, måndag, ger sig ministern ut bland skolor för att informera om den möjliga boten på 5 000 danska kronor, motsvarande ungefär 7 000 svenska kronor.

– Att blotta sig digitalt är förbjudet. Det är i verkligheten lika allvarligt som att göra det fysiskt, säger ministern till Ritzau.

Minister vill föra en dialog med ungdomar. Foto: MOGENS ENGELUND / WIKIMEDIA COMMONS

”Ett våldsamt högt antal”

Kampanjen inleds i två skolor i region Mittjylland, 150 kilometer väster om Köpenhamn.

Enligt det danska folkhälsoinstitutet har 27,2 procent av de danska kvinnorna mellan 16 och 24 år upplevt sexuella trakasserier på sms, mejl eller sociala medier.

– Det är ett våldsamt högt antal. Jag tror unga inte tänker på hur hårt det drabbar den det går ut över, kommenterar Kjer Hansen siffrorna till Ritzau.

Tanken med hela kampanjen är att föra en dialog med ungdomarna kring var gränsen går när det kommer till sexuella trakasserier.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!