Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ska namnlösa byn få ett namn

Nu ska byn med 60 hus få ett namn.
Foto: Googlemaps

Byn i Blekinge har 60 hus, 13 permanenta invånare – men inget namn.

Nu har invånarna ansökt hos Lantmäteriet att få heta "Sillnäsbyn".

– Jag hade inte tänkt på det. Men jag skulle inte säga nej, säger Åsa Gerthsson-Nilsson som bor i den namnlösa byn.

Byn ligger på Listerlandet i Blekinge, mellan Hanö och Sölvesborg. Den har 60 hus och 13 personer som bor permanent. Men den har inget namn, och det vill byborna nu ändra på, vilket BLT var först med att berätta om.

Några av invånarna har skickat en ansökan till Lantmäteriet om att byn ska få heta Sillnäs. Sillnäsvägen går igenom hela byn så det är det logiska namnet menar de.

– Sillnäsbyn har också den fördelen att det namnet inte konkurrerar med andra ortnamn i området, skriver ortsborna i sin ansökan.

Bybor: "Borde heta något"

Byn har växt kontinuerligt sedan 1960-talet och nu är det dags att den får heta något, menar de som bor där.

Åsa Gerthsson-Nilsson bor i byn utan namn, och tycker att Sillnäsbyn är ett bra alternativ. "Jag skulle inte säga nej", uppger hon.
Foto: Privat

Åsa Gerthsson-Nilsson, 53, som bor i byn står inte bakom ansökan, men hon tycker efter en stunds funderande att det är en bra idé.

– Jag hade inte tänkt på det. Men jag skulle inte säga nej, säger hon.

Bor sedan 2009

Själv bor hon permanent i byn sedan 2009, och hon håller med om att det inte är alldeles enkelt att beskriva för andra var hennes hem egentligen ligger.

– Jag säger oftast att jag bor i Torsö. Det är det samhälle som kommer efter vårt. Om någon frågar efter en mer exakt beskrivning säger jag "det är ut mot Sillnäs", säger hon.

Myndigheter samarbetar

Det är Lantmäteriet som beslutar om ortnamn i Sverige. I Ortnamnsrådet samarbetar olika myndigheter som jobbar med ortnamn och språkvård.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!