Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ska Margrethe bli podd-drottning

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe.
Drottningen starta podcast om kultur.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Nu blir Margrethe podd-drottning. 

I tre avsnitt ska den danska regenten prata om kultur. 

– Drottningen kommer att dela med sig av sitt intresse och sin passion i ett format där det finns plats för fördjupning, säger Nikolaj Koppel vid podcastportalen Podimo

Under corona-pandemin har drottning Margrethe inte alls kunnat komma ut och möta danskarna i den utsträckning hon önskat. 

Bara vid enstaka tillfällen har hon deltagit i invigningar av utställningar eller vid någon prisutdelning. 

Den danska regenten saknar mötena, och har nu bestämt att om danskarna inte får träffa henne ska de i alla fall kunna lyssna på henne. Därför startar hon en podcast. 

Klassisk musik, balett och bildkonst. I tre avsnitt kommer drottningen avhandla ämnen sin intresserar henne djupt och som hon gärna vill sina kunskaper om. 

– Drottningens intresse för, och insikt i, många former av konst och kultur är verkligen stort, säger Nikolaj Koppel som är innehållsdirektör vid Podimo, podcastportalen som kommer att ge ut drottningens podd. 

Bara vid enstaka tillfällen den senaste halvåret har drottningen varit ute på officiella programpunkter.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES/STEFAN LINDBLOM STEFAN LINDBLOM

Ny inriktning

Kanske är podcastserien ett försök från drottning Margrethes sida att behålla fokus på de områden som hon tycker är viktiga. 

För när drottning Margrethe mest sitter hemma ser den kungliga agendan plötsligt väldigt annorlunda ut. Borta är de kulturella programpunkterna som varit så vanliga under drottning Margrethes styre. Med kronprinsparet Frederik och Mary i förarsätet är kungahuset på väg att ta en helt annan, lite mer progressiv inriktning. 

Under de senaste månaderna har till exempel kronprinsessan Mary varit på en välgörenhetskonsert med fokus på psykisk ohälsa, talat vid årets Pride-vecka och deltagit i ett möte med WWF Världsnaturfonden. 

Mary blev riksföreståndare

– Det är helt naturligt att kungahuset kommer präglas av sådana frågor framför. Det är Marys profil, säger kungahusexperten Sebastian Olden-Jørgensen till Se og Hør.

Men drottning Margrethe verkar inte ha några problem med hur svärdottern tar sig an sina uppdrag i det danska kungahuset. 

Under förra hösten utsåg hon kronprinsessan Mary till riksföreståndare – en roll som drottningen aldrig gav till prins Henrik. 

– Mary är mer kunglig än de kungliga själv. Och mer kunglig än vad kronprins Frederik någonsin önskat att vara, sa kungahusexperten Søren Jakobsen i samband med utnämningen.

TV: Mer om danska kungahuset

Corona gjorde att drottningen fick ställa in sitt födelsedagsfirande – men här är barnbarnens fina hälsning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!