Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madsen bad fyra kvinnor att följa med honom på ubåten

På onsdagen hålls den nionde rättegångsdagen mot Peter Madsen.
Foto: NIELS HOUGAARD / AP TT NYHETSBYRÅN
Madsens egenbyggda ubåt UC3 Nautilus.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Ubåtskaptenen Peter Madsen anklagas för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt.
Foto: / DEADLINE PRESS
Madsens advokat, Betina Hald Engmark.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åklagare Jakob Buch-Jepsen.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
Rättegången hålls på tingsrätten i Köpenhamn.
Foto: MARTIN SYLVEST / AFP SCANPIX
UC3 Nautilus blev ett viktigt föremål i polisens utredning.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
1 / 8

KÖPENHAMN. På onsdagen hålls den nionde rättegångsdagen mot mordmisstänkte Peter Madsen.  

Hittills har totalt fyra kvinnor vittnat om att ubåtskaptenen erbjudit dem en tur på Nautilus, bara två dagar innan Kim Wall försvann.

"Vi kan ta en Nautilustur i helgen, om du är på?", skrev han i ett sms till ett vittne.

Mordmisstänkte Peter Madsen nekar till att ha dödat den svenska journalisten Kim Wall, men erkänner att han styckat hennes kropp. Han hävdar i stället att Kim Wall dog ombord på grund av kolmonoxidförgiftning – en förklaring som mött motstånd i rättssalen, från både rättsläkaren Christina Jakobsen och ubåtsexperten Ditte Dyrborg.

Enligt åklagaren Jakob Buch-Jepsen bör Peter Madsen dömas till livstids fängelse, i andra hand förvaring. Förvaring är ett tidsobestämt fängelsestraff, som kan bli utgången när en förövare anses farlig för sin omgivning. 

Onsdagens förhandling är viktig i Madsenrättegången.
Foto: DEADLINE PRESS

Men Peter Madsen kan också dömas till det som i Sverige kallas för sluten rättspsykiatrisk vård – om domstolen bedömer att gärningen skett under allvarlig psykisk sjukdom.


LÄS MER: Ubåtsexpert krossar Madsens förklaring


"Kan kidnappa dig"

Dagens första vittne erbjöds en tur på UC3 Nautilus, tillsammans med Peter Madsen. Inledningsvis, i maj 2017, pratade de om att hon skulle ta med en vän på ubåten, men under sommaren ändrades planen. Madsen föreslog att de två skulle åka ut själva på havet.

Kvinnan mottog flera sms från Peter Madsen. I ett skrev han att han tänkte på henne, i ett annat berättade han att han skulle spränga Refshaleøen. 

Rättegången hålls i rättssal 60 i Köpenhamns tingsrätt.
Foto: JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Madsens fantasier – om "galna kvinnor" och död


"När jag så har blivit kriminell kan jag kidnappa dig, man och barn", skrev Madsen i ytterligare ett sms. Vittnet berättade att hon hade upplevt det som ett märkligt sms, men att hon tog det som ett skämt.

Den 8 augusti skickade Peter Madsen ett till sms till kvinnan, två dagar innan Kim Wall följde med på ubåten. Tre andra kvinnor har uppgett att även de mottog ett sms från honom den 8 augusti, med liknande innehåll:

"Hej. Vi kan ta en Nautilustur i helgen, om du är på?", stod det i sms:et.

Vittnet befann sig vid tillfället på en resa. Hon upplevde hans fråga som mer insisterande än tidigare inbjudningar.

– Jag hade inte åkt med även om jag var hemma. Han verkade lite manisk, sa vittnet.

Hundratals bilder på dödade kvinnor

Åklagare Jakob Buch-Jepsen gick i detaljnivå igenom det man hade funnit vid husrannsakan hos Peter Madsen. Bland annat hittades bärbara datorer och hårddiskar. Hundratals bilder på dödade kvinnor hittades på de olika hårddiskarna, tillsammans med 19 filmklipp. Tidigare dagar har både riktiga och animerade filmer, föreställande högst våldsamma scener mot kvinnor, visats i rättssalen.

Peter Madsens datorer och hårddiskar beslagtogs av polis, kort efter det att Kim Wall försvann.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Den 16 juli ska någon – som åklagaren menar troligtvis är Madsen själv – ha sökt på "hur raderar man alla sina bilder på sin iphone?".

Delar av den sökhistorik som fanns på de beslagtagna hårddiskarna har också nämnts i rättssalen: "halshugg", "häng" , tortyr", "stick" och "spetsa" är ord som någon uppges ha sökt på. Historiken sträcker sig flera år bak i tiden – fram till strax efter midnatt den 10 augusti, några timmar innan Kim Wall följde med Peter Madsen ut på ubåten. Det ska då ha sökts på "halshuggen kvinna", på Madsens telefon.


LÄS MER: Kim Walls sms i ubåten: ”Jag lever fortfarande”


Brutala sökord

Nästan dagligen under den senare delen av sommaren 2017 ska mobilanvändaren ha sökt på brutala ord på internet.

Trots att polisen inte kunnat fastställa att det är just Peter Madsen som sökt på de olika orden menade åklagare Jakob Buch-Jepsen att mycket pekar på det. Flera av de sökningar som gjorts på de beslagtagna hårddiskarna har även gjorts på Madsens iphone, exempelvis meningen "women in agony while beeing beheaded with a small knife". På så vis menar Buch-Jepsen att det finns ett tydligt samband som ökar misstanken mot ubåtsbyggaren.


Den 27 juli ska mobilanvändaren ha sökt på "220x3mm aluminiumrör", för att dagen efter ha gjort ytterligare en sökning efter grova våldsfilmer. Kim Walls kropp tyngdes ner på havsbotten med hjälp av aluminiumrör – något som åklagaren understryker.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!