Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DNA från Kim Wall under Peter Madsens naglar

Dag tio av rättegången mot Peter Madsen innebär att resultaten från den psykiatriska undersökningen ska gås igenom.
Foto: DEADLINE PRESS
Åklagare Jakob Buch-Jepsen utanför tingsrätten i Köpenhamn.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under rättegångens förhandlingar har Jakob Buch-Jepsen lagt fram flera bevis. Här syns han med en stor skruvmejsel som hittats i samband med undersökningar.
Foto: HELENE RASMUSEN
Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rättegången hålls i Köpenhamns tingsrätt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ubåten UC3 Nautilus utreds som brottsplatsen för mordet på Kim Wall.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Peter Madsen nekar till mord.
Foto: DEADLINE PRESS
Peter Madsen i rätten.
Foto: HELEN RASMUSEN
1 / 9

KÖPENHAMN. Den tionde rättegångsdagen mot Peter Madsen hölls under torsdagen.

Det konstaterades att Kim Walls DNA fanns under ubåtskaptenens naglar när han plockades upp ur vattnet, och att hennes vävnad hittades på Madsens kläder.

Även resultatet från den psykiatriska undersökningen avhandlades i Köpenhamns tingsrätt. 

– Vad gör man när man har ett stort problem? Man delar upp det i några mindre, har Peter Madsen sagt till sin psykolog.

Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen är misstänkt för mordet på journalisten Kim Wall. Hon miste livet ombord på Madsens ubåt UC3 Nautilus, någon gång mellan kvällen den 10 augusti och förmiddagen den 11 augusti. Åklagare Jakob Buch-Jepsen menar att Kim Wall dog genom strypning eller avskuren hals, medan Peter Madsen hävdar att hon dog i en olycka, genom kolmonoxidförgiftning. 

Förklaringen om kolmonoxidförgiftningen har ifrågasatts av två vittnen som under tidigare rättegångsdagar har hörts i Köpenhamns tingsrätt: rättsläkaren Christina Jakobsen och ubåtsexperten Ditte Dyrborg. Båda två har varit tydliga med att det inte finns några märkbara spår av avgas, varken i Kim Walls lungor, eller i ubåten.

Peter Madsen hävdar att Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning.
Foto: HOUGAARD NIELS / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Madsens sökning innan mötet: "Halshugga flicka"


Svårt sexuellt avvikande

På torsdagen inleddes den tionde rättegångsdagen i ordningen och resultaten av Peter Madsens psykiatriska undersökning ska gås igenom. Åklagare Jakob Buch-Jepsen har tidigare berättat att Madsen har "narcissistiska psykopatiska drag", att han "framstår som en patologisk lögnare" och är "svårt sexuellt avvikande", enligt resultaten från den psykiatriska undersökningen.

Jakob Buch-Jepsen menar att Peter Madsen bör dömas till livstids fängelse, i andra hand förvaring. Men om den danske ubåtsbyggaren anses vara svårt psykiskt sjuk kan han också dömas till det som i Sverige går under benämningen sluten rättspsykiatrisk vård. Då ska han tas om hand av sjukvården och vårdas på sluten psykiatrisk klinik.


LÄS MER: Kim Walls kläder kan vara ett nyckelbevis


Blodspår i ubåten

Dag tio inleddes med att åklagaren gick igenom fynden som har gjorts i ubåten. Bland annat nämndes en verktygslåda där det hade konstaterats att verktyg saknades – likadana verktyg som senare hittades i påsen med Kim Walls kläder, som var slängd i havet. I samma påse hittades även en strumpa. En annan strumpa hittades ombord på ubåten.

Även större mängder blodspår samt hårtestar från Kim Wall hittades ombord. Håret hittades både i maskinrummet och inne på toaletten. En damjacka, ett par strumpbyxor och Peter Madsens plånbok var också saker som polisen fann ombord på UC3 Nautilus. I damjackans ficka fanns en tågbiljett från Kastrup till Trelleborg samt ett knäckt blad till en hobbykniv. Bland de fynd som gjorts i Öresund har bland annat en hobbykniv hittats.

Blodspår ska ha hittats i mässen i ubåten.
Foto: MICHAEL YOUGET

På de kläder som Peter Madsen hade på sig när han greps den 11 augusti fanns muskel-, ben- och fettvävnad. Även hår hittades på kläderna. Under Peter Madsens naglar, på hans ansikte och på hans nacke hittades DNA från Kim Wall.

"Det är en ingång till mitt huvud"

Under rättegången läste Jakob Buch-Jepsen upp en sms-konversation med ett kvinnligt vittne som vittnade bakom stängda dörrar. I ett sms hade Peter Madsen länkat till en blogg: "Himmel och helvete" och i nästa sms: "Jag tror du kan tycka om filmerna. Det är en ingång till mitt huvud". 

I blogginlägget beskrev Peter Madsen sin uppfattning av paradiset och helvetet. Vilka som var där och vad personerna gjorde, noga beskrivet. Inlägget skrevs i oktober 2014. Ytterligare ett blogginlägg lästes upp, som handlade om extas. 

Intresse för det extrema livet

Delar av den rättspsykiatriska undersökning som gjorts presenterades under torsdagen, och där framgick det bland annat att Peter Madsen verkar ha ett sexuellt avvikande beteende – som Jakob Buch-Jepsen tidigare under rättsprocessen nämnt. För psykologen berättade Peter Madsen också att han tittade på dödsvideor, för att han har ett intresse för det extrema i livet. 

Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Peter Madsens utbrott – efter frågorna i rätten


Ur undersökningen framkom det att Peter Madsen intresserar sig för missöden, död och stora händelser. Han ska ha beskrivit sig själv som yin och yang – den vita sidan är glad, men den svarta är ambitiös och komplicerad. 

Något annat som framkom från undersökningen var att Peter Madsens tätaste sociala kontakter var kvinnor som han har haft sex med.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen hann inte gå igenom den psykiatriska undersökningen innan torsdagen var slut. Resultaten kommer fortsätta läsas upp vid nästa rättegångsdag, den 23 april då även slutpläderingarna kommer hållas. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!