Nu ska Håkan förhöras - av Palmegruppen

Palmegruppen inkopplad. Efter att Håkan Ingerwald själv berättat att han frivilligt lämnade hemmet och gav sig ut på en "planlös" cykeltur avskrevs alla misstankar om människorov. I stället har det framkommit omständigheter som gjort att 58-åringen kommer att förhöras av utredare som jobbar med mordet på Olof Palme.
Foto: Niklas Henriczon/Privat

Håkan Ingerwald cyklade själv från bostaden och höll sig sedan borta frivilligt.

Polisen misstänker inte längre något brott i samband med det uppmärksammade försvinnandet.

Samtidigt har Rikskriminalen beslutat att höra 58-åringen för att få klarhet i vad han vet om mordet på Olof Palme.

Håkan Ingerwald försvann i måndags spårlöst från sitt hem i Växjö. Initialt misstänktes att han hade kidnappats - men efter att polisen haft nya förhör med 58-åringen i går ströks de misstankarna.

Ingerwald kontaktade på fredagen själv polisen och lämnade då en helt ny version av händelseförloppet. Han har nu berättat att han själv cyklade från hemmet på måndagsmorgonen och färdades "planlöst".

58-åringen säger att han övernattade i skogen och att ingen annan har varit inblandad i försvinnandet. Det var slumpen som avgjorde att han till slut anträffades i Påskallavik, skriver Kronobergspolisen i ett pressmeddelande.

Förhörs om Palmemordet

Samtidigt som polisen nu avskrivit alla brottsmisstankar i försvinnandet medger Rikskriminalen att Håkan Ingerwald ska förhöras i Palmeutredningen.

Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskriminalen, ville  i går kväll inte beskriva vilken information som Palmeutredningen fått när det gäller Ingerwalds eventuella kunskaper om mordet på Olof Palme.

- Vi har fått uppgifter att han har information om Palmemordet. Det har tillförts Palmeutredningen. Hur det ska hanteras får bli en senare fråga, säger Varg Gyllander.

När Håkan Ingerwald oförklarligt försvann uppstod snabbt misstankar om att han utsatts för ett allvarligt brott.

Larmade Stockholm

För hans anhöriga var den 58-åringens försvinnande obegripligt och oförklarligt.

En av hans anhöriga drog sig till minnes vad han en gång sagt:

- Om något händer mig så har det med Palmemordet att göra.

Expressens källa, med insyn i Växjöpolisens utredning kring Ingerwalds försvinnandet, beskriver hur larmet omedelbart gick från Växjö till högsta polisledningen i Stockholm.

"Ville utreda mer noggrant"

Uppgiften om Ingerwalds eventuella information om Palmemordet kom samtidigt som polisen i Växjö ställts inför en rad frågetecken kring hans försvinnande.

- Det fanns redan oklarheter kring försvinnandet som polisen ville utreda mer noggrant för att få en tydlig bild av vad som egentligen hänt, säger Expressens källa.

Trots gårdagens besked om att Ingerwald inte utsatts för något brott har Palmeutredningen redan bestämt att höra honom, något som sker rutinmässigt när det framkommer uppgifter att någon kan ha information om mordet på Olof Palme.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!